Carport of overkapping maken

We gaan een carport maken. Bescherm je auto, aanhanger of caravan tegen verschillende weersinvloeden als zon, hagel en sneeuw. Heb je geen auto? Maak dan je eigen overkapping en geniet het gehele jaar door van je tuin..

 • Durée
  3 Heure(s)
 • Coût
  €875.62
 • nombre d'étapes
  10
 • Difficulté
  5/5
partager
Imprimer

Stap 1 | Meten is weten

Een goed begin is het halve werk: zorg daarom dat je de hoogte, diepte en lengte van de plek waar de carport komt te staan nauwkeurig meet. En bepaal ook meteen waar de palen komen te staan. Plaats kleine latjes op de grond en span vervolgens het touw rondom de plek waar de carport komt te staan. Hiermee maak je een lijn waarlangs de palen komen te liggen. Controleer of de touw waterpas staat.

Stap 2 | Graven

Nu begint het echte werk: de gaten voor de palen moeten worden gegraven. Graaf een kuil van 60 tot 70 cm diep. Plaats vervolgens de paal in de kuil. Meet op of hij op de goede afstand en diepte staat.. Plaats schuine schoorlatten om de palen waterpas te houden.
Herhaal deze stap voor alle palen.Stap 3

Vul het gegraven gat voor de helft met schoon leidingwater en strooi dan de no-mix betonmortel in het gat tot het gat gevuld is. Mix het betonmortel goed met het water. Controleer nogmaals of de palen waterpas staan.

Meet of alle palen even lang zijn. Zijn ze dat niet? Zaag dan de palen op dezelfde lengte.

Stap 4

Nu alle palen stevig en waterpas staan kun je aan de slag met de horizontale balken. Je begint bij de inkepingen. Teken deze af en maak de inkepingen in de palen. Gebruik hiervoor een cirkelzaag.

Stap 5

Nu door naar het dak! Leg de balken tegenover elkaar en markeer waar de balkdragers bevestigd moeten worden. Hou maximaal 40 cm afstand tussen de balkdragers. Schroef vervolgens de balkdragers aan de balken. Boor nu de balken voor en bevestig deze op de palen.  

Stap 6

Nu kun je de dwarsbalken bevestigen. Plaats de dwarsbalken op de balkdragers en schroef deze vast. Schroef ook aan beide kanten een balk tegen voorste en achterste de palen aan.

Kijk, dit begint al op een carport te lijken!

Stap 7

Nu het grootste gedeelte van de carport stevig staat kun je aan de slag met het dak. Leg de OSB-platen op de balken en schroef deze vast. Let erop dat de randen vlak lopen met de zijkanten van het frame.

Stap 8

Breng vervolgens rondom de gehele buitenrand balken aan. Met deze balken creëer je een opstaande rand.

Stap 9

Als je een buitenrand heb gemaakt kun je de boeidelen bevestigen. Dit zijn twee planken onder elkaar. Zorg dat de bovenkant van het boeideel gelijk is aan de bovenkant van de balken.

Stap 10

Om een afvoer voor het regenwater toe te voegen zaag je eerst een gat in een hoek. Doe dit op het laagste punt van het dak, zodat het regenwater altijd weg kan lopen, en controleer daarna of de afvoer past. Maak het gat net zo groot als je de hemelwaterafvoer. 

Zo je carport staat! Nu alleen nog het dak bedekken.