Buitenmuren schilderen

  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1

Veiligheid. Bij iedere klus is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Zorg daarom als je op hoogte gaat werken voor een goede ladder of steiger. Zorg ervoor dat je deze onder de juiste hoek en op een stevige ondergrond plaatst.

Stap 2

Voor je begint, moeten de muren goed schoon zijn. Reinig ze bij voorkeur met een hogedrukreiniger. Laat ze goed drogen. Plak eventueel tegels af met afdekfolie of doek. Plak ook de kozijnen af. Neemt de muur vocht op? Breng dan een voorstrijk aan. Als water direct de muur afloopt, is voorstrijken niet nodig.

Stap 3

Meng de verf goed door en plaats, als je met een roller gaat werken, een rooster in de emmer. Als het een grote muur betreft, kun je hem het beste opdelen in denkbeeldige vlakken van 1 a 2 vierkante meter. Op die manier houd je goed het overzicht. Als je dit niet doet, is de kans groot dat je ergens tijdelijk stopt of te lang wacht. De vloeiing is dan niet goed omdat je te laat verder bent gegaan op die plek. Bij kozijnen en hoeken kun je het beste een kwast gebruiken om de aansluiting zo strak mogelijk te schilderen. Daarna vul je het vlak met een blokkwast of roller. Met name bij ruwe muren is de kans groot dat je hem meerdere malen zult moeten schilderen voor een goede dekking. Verwijder direct na het schilderen de afplaktape en folie. Succes met je klus!

Stap 4

Aandachtspunten * Verf voor binnenmuren is niet geschikt om aan de buitenkant van het huis te gebruiken. * Het is belangrijk om alle aanslag op de muren te verwijderen; als dit niet goed gebeurt kan de verf er op die plekkeen al binnen korte tijd vanaf vallen. * Als er bij het schoonspuiten van de muur voegen uit de muur loskomen, herstel ze dan eerst voordat je de muur gaat verven. * Als je verf morst op je tegels, reinig ze dan meteen met een borstel en een goede hoeveelheid water.