Buitendeur afhangen. Optie 2: deur plaatsen in een nieuw kozijn

Stap 1

Ga je een deur plaatsen in een nieuw kozijn? Dan is het belangrijk dat je het kozijn zo secuur mogelijk opmeet. Meet de breedte bovenaan, in het midden en onderaan. De hoogte meet je aan beide kanten. Mochten de afmetingen onderling afwijkend zijn, houd hier dan rekening mee bij het op maat maken van de deur.

Houd bij het plaatsen van de deur de volgende marges aan. Dit zijn handige richtlijnen±
- Kier bovenzijde: 2 mm
- Kier onderzijde: 3 tot 4 mm
- Kier scharnierzijde: 2 mm
- Kier slotzijde: 3 tot 4 mm

Teken de afmetingen af op de deur. Schaaf of zaag de deur nu op maat, controleer regelmatig of de deur gaat passen.

Stap 2

Neem de scharnierplaat en plaats deze tegen het kozijn. Zorg ervoor dat de knoop van het scharnier 2 mm uit het kozijn steekt. Teken het scharnier af.

Doe dit ook voor de volgende 2 scharnieren.

Sla met hamer en beitel eerst de contouren van het scharnier in het kozijn, richt de schuine kant van de beitel naar de binnenkant van het uit te beitelen oppervlak. Beitel vervolgens met de schuine kant naar onderen de inhoud weg. Ga hiermee door tot je de dikte van de scharnierplaat hebt bereikt. Probeer niet te veel in één keer te beitelen maar neem de tijd. Houd het scharnier er regelmatig bij om te vergelijken. Als je een bovenfrees hebt kun je deze hier ook voor gebruiken.

Boor indien nodig met een kleine boor voor en schroef de scharnierplaten met 1 schroef vast in het kozijn.

Zet nu de scharnieren in elkaar met de scharnierpen.

Plaats de deur in het kozijn en positioneer de deur met behulp van de wiggen. Klap de scharnieren open en steek ze aan de voorzijde van de deur op de juiste plaats. Teken ze vervolgens af.

Verwijder dan de deur. Plaats de losgekoppelde scharnierplaten op de zijkant van de deur en teken deze af. Houd ook hier 2 mm aan tussen de deur en de knoop van het scharnier.

Frees of beitel nu de scharnieren uit, en maak de scharnierplaten met 1 schroef vast.

Plaats nu voorzichtig de deur en de scharnierpennen. Past alles? Breng dan de overige schroeven van de scharnierplaten aan.

Stap 3

Zit er nog geen gat voor de slotkast in de deur?

Zet dan de deur op zijn kant. Bepaal de gewenste positie van de slotkast. Zet de slotplaat op de zijkant van de deur en teken de contouren af. Leg de slotkast op de gewenste positie tegen de voorzijde en teken de contouren af.

Plaats aan beide kanten van de deur waar de slotkast moet komen een plaatje hout en klem deze vast met lijmklemmen. Boor met een speedboor de buitenste vorm voor de slotplaat uit. Teken nu nogmaals de binnenste vorm af van de slotkast en boor deze op dezelfde manier uit.

Zit er al een gat voor de slotkast in de deur?

Houd het slot tegen de deur op de plaats waar hij hoort en teken op de deur af waar het gat voor de deurklink moet komen.

Boor het gat met een 18 mm speedboor. Boor de deur niet helemaal door, maar stop voor het einde. Boor vervolgens terug vanaf de andere kant. Zo voorkom je splinters.

Verwijder boorafval uit de slotkast en schroef het slot erin.

Stap 4

Vervolgens ga je het beslag plaatsen. Houd daarvoor de schildplaten tegen de deur. Teken de schroefgaten af voor de patentboutjes en voor deze aan beide zijden voor. Schroef de schildplaten nu vast en bevestig de deurkrukken.

Stap 5

Aandachtspunten:
- Werk zeer nauwkeurig en meet alles goed op.
- Houd rekening met eventuele nog te leggen vloeren.