Bad plaatsen

Stap 1

Voordat je begint, is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt.
● Zorg voor een opgeruimde werkomgeving.
● Let bij het boren op, dat er op die plek geen elektra of waterleidingen door de muur lopen.
● Baden van metaal moeten worden geaard. Om alle gevaren uit te sluiten, moet je dit door een elektricien laten doen.

Voorbereiding:
Schroef de poten vast aan het bad met de meegeleverde schroeven.
Monteer hierna het sifon en de overloop. Volg hiervoor de bijgeleverde instructies. Zorg dat het bad waterpas staat. Corrigeer dit eventueel met de stelpoten.
Meet nu de hoogte van de onderkant van de rand tot aan de vloer. Markeer dit op de muur met een potlood.
Verwijder het bad en zet de markering uit op de wand. Teken met een waterpas de lijn uit over de wanden waar het bad komt te staan. Zaag 2 balken op de lengte en de breedte van het bad minus 10 cm. Plaats deze balken met de bovenkant tegen de lijn aan en boor met een hamerboor gaten door de balk en de muur. Sla de balk vast met slagpluggen. Controleer of de balken waterpas zijn. De achtermontage van het bad is nu klaar.

Stap 2

Bad ombouw bouwen:

Voordat je de betonblokken gaat plaatsen sluit je het sifon op de afvoer aan. Check of de afvoer en de sifon correct zijn aangesloten door het bad vol te laten lopen. Zijn er lekken? Los dit dan eerst op voordat je verder gaat.
Zet een waterpas rechtop vanaf de vloer tegen de rand van het bad. Plaats hierachter, onder de badrand, een betonblok en teken aan de onderzijde op de vloer af. Trek hier de tegeldikte en 2 mm voor de lijmlaag voor de tegel van af. Je weet nu de positie van het cellenbetonblok. Mocht het zo zijn dat het betonblok te dik is om geheel onder de badrand te passen, zaag dan een deel schuin af.

Lijm de blokken vast op de grond. Behoud nu eventueel ook een uitsparing voor een luik of rooster. Het betonnen frame moet wat hoger worden dan de balken op de muren. De rand van het bad komt namelijk over de blokken heen te liggen. Meet het benodigde verschil in hoogte goed op. Plaats nu het bad. Controleer of het waterpas ligt en corrigeer eventueel.

Stap 3

Vastzetten:
Verwijder opnieuw het bad en breng voldoende sanitairkit aan op de balken en de betonblokken. Plaats het bad en controleer of alles nog waterpas ligt. Zet het sifon vast en bevestig aan de afvoer door het service luik of rooster.
Laat het bad halfvol lopen met water en laat dit een dag staan. Het bad kan zich nu gaan zetten. Daarna kun je de aansluitingen afkitten.
Voor uitgebreide informatie over het aanbrengen van sanitairkit klik je hier: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/sanitairkit-aanbrengen/

Het bad zit erin! Nu kun je gaan tegelen.

Aandachtspunten:
● Controleer de afvoer van het bad op lekkage met een stukje toiletpapier. Dit neemt snel vocht op. Check liever een keer teveel of alles lekvrij is, dan een keer te weinig. In deze fase kun je het nog makkelijk oplossen.
● Zorg dat je er zeker van bent dat het bad waterpas staat. Als dit net niet het geval is kan het zijn dat water slecht wegloopt.