Afvoer ontstoppen

Stap 1

Voorbereiding: 1) Je kunt eventueel gebruik maken van chemische ontstoppingsmiddelen. Het risico hiervan is dat de PVC lijm van de afvoerleidingen deels oplost. Hierdoor kan lekkage ontstaan, 2) Ook kunnen de afvoeren smelten en gaan lekken. Chemische ontstoppingsmiddelen kunnen daarbij metalen delen aantasten.

Stap 2

Gootsteen of wasbak: 1) Check eerst of het sifon verstopt is; zet een emmer of bakje onder het sifon en draai de onderkant los. Verwijder al het eventuele vuil en draai hem weer vast. Test nu of de afvoer vrij is. 2) Als het probleem nog niet verholpen is, verwijder dan het sifon. Steek de ontstoppingsveer in de afvoerleiding en maak heen en weer gaande bewegingen. Draai de veer ook rond. Verwijder de veer, draai alles weer vast en test de afvoer weer. Als dit het probleem ook niet verholpen heeft kun je het beste een professioneel ontstoppingsbedrijf inschakelen.

Stap 3

WC: 1) Als de afvoer van je toilet verstopt is, gebruik dan en rubberen ontstopper om pompende en zuigende druk te zetten op de afvoer. 2) Als de afvoer vervolgens nog steeds verstopt is, verwijder dan de valpijp; dit is de pijp tussen de pot en het reservoir. Draai de bevestigingsschroeven van de pot los en verwijder de pot. Houd de pot zo recht mogelijk zodat er zo min mogelijk water uitloopt. Leeg hem, in een emmer of buiten. 3) Kijk in de afvoerpijp of er een verstopping te zien is. Voer een ontstoppingsveer in en maak heen en weer gaande bewegingen, draai daarbij de ontstoppingsveer ook rond. 4) Verwijder dan de veer, monteer alles weer en test de afvoer. Als dit het probleem ook niet verholpen heeft, kun je het beste een professioneel ontstoppingsbedrijf inschakelen.