Behangen met papierbehang

  • tijd
    4 Uur
  • stappen
    5

Stap 1

Behangen met papierbehang doe je met een behangtafel. Het papier moet na het insmeren met lijm namelijk even intrekken. Hieronder volgen de stappen voor het behangen met papierbehang.

Stap 2

Neem je tijd voor het behangen. Geen enkele muur is namelijk compleet waterpas. Omdat je geen scheef behang op de muur wilt, is het noodzakelijk dat je vanuit een recht punt begint te werken. Trek met een waterpas een rechte verticale lijn op de muur, 50cm van de wand af. Hierlangs plak je de eerste stroken behang. Meet de hoogte en breedte van je muur op. Zo kun je vast berekenen hoeveel stroken je nodig gaat hebben en hoe lang ze moeten zijn.

Stap 3

Snij dan alle banen op maat op een behangtafel. Zorg altijd dat je een paar centimeter speling hebt aan de boven- en onderkant. Als je met een patroon werkt, moet het geheel natuurlijk wel netjes in elkaar overlopen. Op de verpakking staat altijd wat het ritme van het patroon is. Hierdoor weet je hoeveel cm je extra nodig hebt. Wat je aan de boven- en onderkant overhoudt, kun je op het eind makkelijk afsnijden met een behangstrijker en een hobbymes.

Tip: nummer de stroken.

Stap 4

Wanneer de stroken op maat zijn, kan het inlijmen van de stroken beginnen. Doe dit met een blokkwast of behangborstel. Let wel op dat je je stroken genoeg intrektijd geeft, ongeveer 10 minuten. Als je de eerste en tweede strook in hebt gelijmd en netjes op hebt gevouwen, kun je de eerste al op de wand plakken. Als je dan strook nummer drie van lijm voorziet, kun je strook twee op de muur plakken. Doe dit net iets over het randje van de vorige strook. Papierbehang gaat namelijk nog een beetje inkrimpen. Met een behangstrijker, strijk je de stroken netjes op de wand. Herhaal dit tot aan het einde. Houd telkens het patroon in de gaten. Zie je het even niet goed meer? Kijk dan even van een afstand naar je behang.

Stap 5

Als de stroken op de wand zitten, kun je als laatste met een stanleymes en behangstrijker de randjes netjes recht afsnijden. Mochten er nog bobbeltjes in het behang te zien zijn, zullen deze later vanzelf wegtrekken tijdens het drogen.

laat als eerste een reactie achter