Flexibele leidingen leggen

 

Het leggen van flexibele leidingen

 

Met de multifit flexibele leidingen kun je eenvoudig leidingen in de badkamer leggen. Multifit leidingen zijn geschikt voor het aanleggen van warm en koud waterleidingen en voor cv leidingen in elke ruimte in huis zoals badkamer, keuken of woonkamer. De Multifit flexibele leidingen hebben koppelingen die passen op alle bestaande leidingen door een tabs lopend connector. Je hebt hiervoor geen ingewikkelde apparatuur nodig, een inbussleutel volstaat. Zelfs de aansluitingen met de nieuwste designradiatoren kunnen eenvoudig gekoppeld worden.

 

 

Klusbenodigdheden voor het leggen van flexibele leidingen:

Flexibele buis

 

Multi-fit knie

 

Multi-fit t-stuk

 

Multi-fit draadnippel

 

Multi-fit afsluitdop

 

Multi-fit o-ring

 

Multi-fit muurplaat

 

Multi-fit ontbramer

 

Multi-fit-sleutel

 

Multi-fit kniptang

 

Multi-fit connector

 
 
Stappenplan voor het leggen:


Stap 1

Maak een duidelijke tekening / plattegrond van je badkamer op schaal, zodat je precies weet waar je leidingen naar toe moeten. Maak vervolgens een overgang van koper naar flexibel. Eerst sluit je natuurlijk de waterleiding af. Zaag het koper door en bevestig de flexibele buis. Met een speciale overgang sok kunnen lekkages worden voorkomen.


Stap 2

Thomas gaat dan verder met het uitrollen van de leidingen richting de plek waar de douche moet komen. De volgende stap is het opmeten van de benodigde lengte van je leidingen. Afknippen doe je met een speciale schaar (kniptang). Deze zorgt ervoor dat het uiteinde van de buis goed rond blijft en dat je je koppeling er nog gemakkelijk in kan krijgen. Het gebruik van een zaag of normale tang is niet aan te bevelen.


Stap 3
Ontbraam de leidingen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Ontbramen is een vorm van schuren en mocht je dit niet doen dan heb je kans dat de leidingen niet goed vast komen te zitten en dat zorgt weer voor lekkages. 


Stap 4
Zet dan je koppeling vast met een inbussleutel. Als het rondje op je koppeling helemaal wit is, weet je zeker dat hij goed op zijn plek zit. Mocht je ooit weer de indeling van je badkamer willen aanpakken, dan kan je de koppeling altijd weer losdraaien en vastzetten op een andere plek. Als de overgang met het koper netjes is aangesloten, kan je hem bevestigen aan de muurplaat. Markeer met een blauw en rood tapeje wel even uit welke buis het warme en uit welke buis het koude water komt.

 

Stap 5
Als deze leidingen met behulp van een koppelstuk aan de muurplaat voor de thermostaatkraan zijn bevestigd, is de eerste grote stap gezet. Vanuit deze leiding kunnen er met t-stukken verdere aftakkingen worden gemaakt richting de andere punten waar water moet komen. Het ligt er natuurlijk wel aan op welke plek je welk water wilt hebben. De warm waterleiding hoeft bijvoorbeeld niet richting het toilet te gaan. Kind kan de was doen!
 

Stap 6
Maak een foto of tekening van hoe de leidingen lopen, zodat je, als de vloer dicht is, weet waar de leidingen lopen en daar niet per ongeluk gaat boren.