Plons! Lekker afkoelen in je eigen zwembad dat is toch wel de ultieme droom. Wie denkt dat dit alleen voor miljonairs is weggelegd heeft het mis. Tegenwoordig is er een ruim assortiment opblaas zwembaden met een fijn prijsje. In deze blog delen we de mooiste zwembaden met je en wat je hiervoor allemaal nodig hebt.

Inbouw-, opblaas- of opzetzwembad?

Je hebt buiten zwembaden in alle soorten en maten. Voordat het uitzoeken begint is het belangrijk om het budget vast te stellen. Wil je een buiten zwembad die echt vast in je tuin ligt dan is een inbouwzwembad een goede keuze. Maar wil je het zwembad het liefst na de zomer weer opbergen dan is een opblaaszwembad of opzetzwembad een betere keuze. Daarnaast zijn deze laatste twee ook een stuk voordeliger dan een inbouwzwembad.

Vergunning

Goed nieuws voor een klein zwembad hoef je geen vergunning aan te vragen maar wil je het groter dan 30m2 aanpakken dan heb je wel een vergunning nodig. Wanneer je het zwembad in de voortuin wilt plaatsten, verder dan 30 meter van het huis of hoger dan 1,5 meter is, heb je ook een vergunning nodig. Als er wel een vergunning nodig is dan kun je deze aanvraag doen bij de gemeente.

Locatie in de tuin

Om het makkelijker te maken plaats het zwembad bij voorkeur binnen 30 meter van het huis. Naast dat het niet alleen leuk is om uitzicht te hebben op de pool is het ook vergunningsvrij. Daarnaast is het ook wel fijn om rond het zwembad wat privacy te hebben. Denk er daarom over na over het plaatsen van een muurtje of heg rond het zwembad. Wil je graag dat er iemand met je meedenkt? Vraag dan een tuinarchitect om tekeningen te maken en daarmee de stand van de zon en privacy in mee te nemen.

Onderhoud en verwarmen

Om het zwembad schoon en fris te houden heeft het wel wat onderhoud nodig. Daarbij kun je denken aan chloortabletten voor het zwembad, zwembad filters, bodemstofzuigers en bodemnetten. Naast dat het erg prettig is om in een schoon zwembad te zwemmen is het ook heel fijn om een in een warm bad te dompelen. Daar zijn de nodige verwarmingssystemen voor en met name de solarverwarming is erg populair.

Zelf maken

Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar zwembad kopen maar hoe fantastisch is het om je eigen zwembad te maken? Heel gaaf kunnen we je vertellen! In het volgende maakrecept hebben een stappenplan beschreven hoe je zelf een zwembad van pallets kunt maken.