Binnendeuren hebben een recht toe, recht aan functie: een kamer afsluiten. Toch is het geen overbodige luxe als de deur bij jouw huis en inrichting past. Daarom moet je een paar dingen afvragen bij het kiezen van binnendeuren. Bijvoorbeeld: wil je dat de deur naar rechts of naar links draait? Misschien wil je wel een schuifdeur? Dit en nog veel meer lichten wij hieronder verder toe.

Welke deur past bij jou?

Waar let je op bij het kiezen van een deur? Dit zijn de belangrijkste kenmerken van binnendeuren:

  • Draairichting: wil je dat de deur naar rechts of naar links draait?
  • Opdekdeur of stompe deur: moet de deur op of in het kozijn vallen?
  • Stijl: welke deur past bij de rest van het interieur?

Hieronder leggen wij meer uit over bovenstaande kenmerken. Zo wordt de keuze voor een binnendeur een stuk makkelijker. 

Draairichting

Niet bij iedereen top-of-mind, maar wel erg belangrijk bij het kiezen van een binnendeur: de draairichting. Het naar links of rechts draaien van een deur is niet vanzelfsprekend. Loop eens de kamer uit in plaats van in. Nu is de draairichting ineens heel anders. Goed om te onthouden: de scharnieren bepalen de draairichting. Misschien een open (binnen)deur, maar wel goed om te weten. Ook niet geheel onbelangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van een deur. Er moet namelijk wel genoeg ruimte zijn voor de voorkeursrichting. Niet zoveel ruimte? Kies dan een schuifdeur!

Opdekdeur of stompe deur?

Ingewikkelde termen, maar heel makkelijk uit te leggen. Het voornaamste verschil tussen een stompe en een opdekdeur is dat een stompe deur geheel in het kozijn valt. Een stompe deur wordt daarom ook wel een inlegdeur genoemd. Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze minder tocht doorlaat en een stuk makkelijker te plaatsen is. 

Stijl van de deur

Hierboven heb je twee functionele keuzes gemaakt. Nu is het tijd om te kiezen wat het best bij je interieur past: stijl. Net als banken en eettafels zijn ook binnendeuren er in allerlei soorten stijlen. Wat past het best bij jou interieur?

  • Klassiek: deuren met een stijlvolle uitstraling en robuuste vormen. Veel glas behoort ook tot de mogelijkheden. Deuren met glas hebben veel lichtinval en een typisch jaren ‘30 uiterlijk.
  • Landelijk: een landelijk interieur? Daar zijn ook deuren bij! Perfect bij een warm interieur, waarbij je buiten naar binnen wilt halen.
  • Modern: op zoek naar strak vormgegeven deuren? Kies dan voor een moderne deur. Met de strakke lijnen zijn het mooie blikvangers in iedere ruimte.
  • Print: echt zelf helemaal los gaan? Kies dan een print voor op jouw deuren. Zowel de voor- als achterkant kan verschillen beprint worden. Wat wil je nog meer?

De deur der deuren

Na bovenstaande nog steeds onmogelijk om een keuze te maken? Dan is er altijd nog één deur die altijd kan: in ieder huis en in iedere kamer. De boarddeur is de bekendste binnendeur. Bang dat je nu dezelfde deur als half Nederland krijgt? Dat hoeft niet! Deuren met een boardpaneel zijn er in verschillende kleuren en met diverse afwerkingen. Waarom wordt deze deur dan zo vaak gekozen? De boarddeur staat los van iedere stijl en is vanwege het gewicht zeer budgetvriendelijk. 

Er komt dus nog best wat kijken bij het kiezen van een deur: draairichting, stomp of opdek en stijl. Ondanks dat deuren niet top-of-mind zijn tijdens een verbouwing of herinrichting van je huis zijn het sfeerbepalende elementen in iedere kamer. Belangrijk om wat aandacht aan te besteden dus.

Bekijk hier alle binnendeuren of stel je eigen deur samen