Jeroen Muller uit Geervliet is klusexpert bij de Klussenier (foto boven) en geeft, samen met zijn collega’s, verschillende maakworkshops voor Praxis. Met zijn enthousiasme brengt hij heel Nederland aan de klus! Wij vroegen hem hoe een workshop in elkaar steekt en wat je kunt verwachten als deelnemer.

Welke workshops geef jij?

"Ik geef samen met zo’n twintig collega’s de volgende vier maakworkshops:

  • Basisklussen in huis
  • Basis elektriciteit
  • Verven binnenshuis
  • Loodgieterij"
"De workshops worden gegeven door heel Nederland op locatie in een Praxis filiaal. In Eindhoven is bijvoorbeeld een speciale maakwerkplaats ingericht. Wij zorgen dat al het materiaal klaarstaat voordat de deelnemers komen."


Hoe is de workshop opgebouwd?

"We beginnen met ontvangst van de deelnemers op locatie met een kopje koffie. Ik vertel in het kort wie ik ben en wat we gaan doen. Ik vraag van tevoren altijd wat het verwachtingspatroon van de groep is. Voor mij is het goed om te weten wat mensen precies willen leren en zo kan ik een inschatting maken van het gemiddelde niveau van de deelnemers. De meeste deelnemers zijn beginnende klussers of mensen die graag vakkennis willen opdoen voor een bepaalde klus in huis. De groep bestaat uit maximaal tien deelnemers, we werken in groepjes van twee. Eén workshop duurt in totaal drie uur."

Van welke materialen maak je gebruik?

"Dat is natuurlijk voor elke workshop anders maar laten we voor het gemak de verfworkshop als uitgangspunt nemen. Daarvoor maken we gebruik van watergedragen lakken (lak) en muurverf, van voorstrijk, rollers en kwasten. Verder heb je ook oefenwanden en kozijntjes nodig om te kunnen verven, schuren en repareren. We leggen stap voor stap uit hoe je een wand saust of repareert en waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden tijdens het voorstrijken.
Wist je bijvoorbeeld dat je altijd van beneden naar boven moet gaan als je de wand in de voorstrijk zet? Enig idee wat de functie van voorstrijken is? Tijdens het oefenen mag er lekker gemorst worden, (er gaan emmers water doorheen). Vervolgens gaan we aan de slag met muurverf. Ik leg uit wat muurverf precies is en waaruit de verf is opgebouwd, en met welke roller je de verf aanbrengt."


Met wat voor gevoel gaan mensen naar huis?

"De meeste mensen willen graag zo veel mogelijk leren in korte tijd voor een praktische klus in huis. Wat ik leuk vind om te zien is dat mensen die weinig tot geen kluservaring hebben met een voldaan gevoel en vol vertrouwen naar huis gaan. Sommige deelnemers hebben nog nooit een boor of bitje in hun hand gehad, maar gaan wel de deur uit met een klopboormachine. Door mensen te leren om te gaan met elektrisch gereedschap neem je de weerstand ervoor weg en zien mensen in wat de toegevoegde waarde is tijdens het klussen. Onder de deelnemers zijn bijvoorbeeld ook vrouwen die aan de slag willen en nog niet eerder zelf geklust in huis hebben."

Wat geeft jou voldoening?

"Wat ik leuk vind is om op een eerlijke, ontspannen manier kennis over te dragen. Het geven van een workshop is voor mij gewoon één groot feest. Dat straal ik waarschijnlijk uit, want de groep vertrekt meestal met een grote glimlach op hun gezicht. Als de deelnemers achteraf nog vragen hebben ben ik altijd bereid die te beantwoorden."

Tot slot: welke gouden klustip zou jij alle (beginnende) klussers mee willen geven?

"Gewoon doen! Niet bang zijn om dingen uit te proberen. Door het gewoon te gaan doen en ervaren vergaar je de meeste kennis. Tijdens de workshop sta je er sowieso niet alleen voor. Vragen stellen mag en kan altijd. De workshop basisklussen in huis is altijd goedbezet. Hier leer je op een eenvoudige manier “simpele” dingen in huis zelf te doen."

Voor welke maakworkshop geef jij je op? Kijk voor meer informatie of schrijf je in op voordemakers!