Femke, de dochter van Peter uit Tilburg mag blij zijn met zo’n creatieve vader! Hij maakte voor haar verjaardag dit geweldige tuinhuisje. Hoe kwam Peter op dit toffe idee? En welke materialen heeft hij gebruikt? Wij belden deze creatieve maker op en stelden hem een paar vragen.

Alvast een kijkje nemen naar het maakrecept? Bekijk hem hier.

Hoe kwam je op het idee?
Mijn dochter Femke is twee geworden en ik wilde haar iets leuks geven. Ik dacht eerst aan zo’n huisje met glijbaan maar wilde geen ‘standaard’ speelhuisje. Zo kwam ik het idee om zelf iets te maken!

Welke materialen heb je gebruikt?
Veel verschillende materialen. Geïmpregneerde vlonderdelen, multiplex wandjes, antracietverf. Ik had nog kozijnen over, dus die kon ik goed gebruiken. De ramen zijn van plexiglas gemaakt.

Hoe heb je de elektra aangesloten?
Eigenlijk werkt het net als bij het aansluiten van elektra op je caravan als je gaat kamperen. Ik heb een kleine stekker aan de buitenkant gemonteerd. Via een verlengkabel komt die uit op de verlichtbak binnen. Je hoeft alleen de stekker erin te doen en alles werkt.

Hoe lang ben je bezig geweest met het maken van het huisje?
Tot nu toe ben ik ongeveer vier dagen bezig geweest. Ik wil het huisje nog aflakken, het hout is nu alleen gegrond. En ik wil nog wat ‘frutsels’ aan de buitenkant toevoegen, zoals een bloembak onder het raam en een ouderwets olielampje.

Welk onderdeel vond je het leukste om te maken?
Het dak en dan voornamelijk de dakkapel. Ik heb voordat ik er aan begon echt goed uitgezocht wat de beste hoek was voor de dakkapel en hoe groot deze moest worden ten opzichte van de totale omvang van het huisje. Je mag tot maximaal 2.50 meter hoog buiten in je tuin bouwen. Ik zit er nét een centimeter boven, dus ben stiekem 1 centimeter te hoog.


Heb je de meubels in het huisje (zoals het tafeltje en de stoelen) ook zelfgemaakt?
Nee, die heeft mijn schoonvader gemaakt. Het huisje is een heel familieproject geworden, want ook mijn vrouw en schoonmoeder hebben ideeën voor de inrichting aangedragen. Zij hebben samen de gordijnen uitgezocht en op maat gemaakt. De kussens hebben we twee jaar geleden in de uitverkoop bij Praxis gekocht.

Heeft je dochter al in het huisje geslapen?
Dat willen we deze vakantie gaan doen. Ze is te klein om alleen te slapen, dus we gaan proberen met één van ons op de ‘bovenverdieping’ te slapen. Het huisje is 1.80 bij 1.80, dus dat moet met wat gewurm best lukken. Ook is het lekker warm binnen, want het is helemaal waterdicht. Mocht er een bui vallen dan is er niks aan de hand.


Wat wordt je volgende klus? Ga je weer zo’n mooi project maken?
We genieten nu nog lekker van de vakantie. Ik heb ook nog geen nieuwe klus op de planning staan. De tweede verdieping van ons huis moet nog geverfd worden, dus dat ga ik eerst doen. En verder sparen we voor kunstgras, voor aan weerszijden van het huisje. Nu ligt er nog grind.

Hoe zou je jezelf omschrijven als klusser?
Ik heb negen jaar in renovatieprojecten en verbouwingen gezeten. Dus ik weet wel het één en ander van klussen. Dat helpt wel erg mee als je zo’n idee hebt. Maar ook als je niet veel ervaring hebt, kun je een soortgelijk huisje maken. Ik wil met dit maakrecept anderen inspireren om ook iets moois voor hun kinderen of kleinkinderen te maken. Het kost wat tijd en geld, maar de voldoening die het geeft is groot. Wie wil z’n kind nu niet blij maken!

Bekijk hier het volledige maakrecept van Peter.