We starten de lente met een exotische tuin- & woonplant namelijk de citrusboompjes en de bromelia. In deze blog vind je niet alleen de tuin- en woonplant van deze maand, maar ook onderhoudstips en wistjedatjes.

Tuinplant van de maand maart: citrusboompjes

Met een citrusboompje heb jij een echte mediterrane beauty in je tuin. Naast de bescheiden fruitoogst geven de boompjes een zoete geur af en zijn zij het hele jaar door groen.

Mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit. Het zijn allemaal citrusboompjes met een stevige stam en een groene kleur, maar zien er toch allemaal net anders uit.

bloemenbureauholland.nl
bloemenbureauholland.nl

De citrusboompjes houden van zon en hebben maar matig water nodig. In het voorjaar verrassen ze je met een mooie bloesem. Vanaf half maart t/m oktober kunnen de citrusboompjes buiten staan. Pas wel op met de eerste zonnestralen in verband met verbranding. Haal de boompjes na de zomer weer naar binnen en je hebt een vrolijke kamerplant.

Verzorging van de citrusboompjes:

  • Meng potgrond met tuinturf
  • Geef de plant of struik regelmatig mest
  • Snoei de plant in het voorjaar
  • Beperk het snoeien tot de wilde scheuten en de zijschuiten van de stam
  • Bevrucht zelf de bloem met de duim of penseel om meer vruchten te krijgen

Woonplant van de maand maart: bromelia

Met de bromelia haal jij een exotische plant in huis. Naast de heerlijke vrucht die de plant geeft, de ananas, is de plant kleurrijk, tropisch en beschikt hij over buitenaardse verschijningsvormen.

bloemenbureauholland.nl
bloemenbureauholland.nl

In het wild bestaan er wel 1600 verschillende soorten bromelia’s die allemaal monocorp zijn. Dat betekent dat zij na het bloeien aan het einde van hun leven zijn. Let op: dat de bloemetjes van de plant bij het kopen nog niet uit de schutbladen groeien. Tijdens het leven van de bromelia zorgt de plant voor kindplantjes zodat jij na enkele jaren weer opnieuw van deze plant kan genieten.

Wil je een plant met weinig onderhoud? Dan is de bromelia zeker een goede optie. De plant staat graag op een lichte en warme plek en volstaat met één keer per week water.

Tip: zet meerdere bromelia's bij elkaar. Hun bijzondere kleuren en vormen komen op die manier het beste tot hun recht.

bloemenbureauholland.nl
bloemenbureauholland.nl

En wat vind jij van de tuin- en woonplant deze maand?