Op zoek naar zomerse planten met een geneeskrachtige achtergrond in je huis? Dan zijn de tuin- en woonplant van de maand augustus echt iets voor jou! Deze maand staan namelijk de Gentiaan en de Aloë centraal. Beiden hebben een ander karakter, maar geven een rustieke touch aan jouw huis. Lees in deze blog meer over beide planten en laat je inspireren.

Tuinplant: de Gentiaan

De Gentiaan is de tuinplant van de maand augustus en neemt ons mee naar de plek waar hij vandaan komt: de prachtige Alpen weides. Oorspronkelijk was de Gentiaan alleen verkrijgbaar in prachtige blauwe tinten van donker-, licht- tot paarsblauw. Inmiddels is het assortiment van de Gentiaan flink uitgebreid en zijn ook witte, roze en zelfs tweekleurige varianten beschikbaar.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

De Gentiaan is een opvallende plant door zijn compacte groei. De intense kleuren en mooie klokvormige bloemen met smalle groene blaadjes zijn echte blikvangers en zijn een mooie accessoire naast je interieur. Daarnaast is de Gentiaan nog een makkelijke onderhoudbare plant ook, want deze wordt het liefste met rust gelaten. Sterker nog, hoe meer je de Gentiaan verwend, hoe meer de plant gaat kwakkelen. Zo werd vroeger de Gentiaan als weersvoorspeller gebruikt: als de plant bleef doorgroeien, hoe strenger en langer de winter zou duren. Liefdevol verwaarlozen dus! De Gentiaan wordt hier alleen maar sterker van en zal 10 tot 30 cm hoog worden.

Deze plant heeft zijn naam te danken aan koning Gentius van Illyrië (180-68 v. Chr). Dit is het huidige Albanië en de koning zou geneeskrachtige eigenschappen van de plant hebben ontdekt. De Gentiaan wordt dan ook al eeuwen gebruikt in (kruiden)geneesmiddelen, maar ook voor het brouwen van bitters en likeuren. Ook heeft de plant al verschillende beroemde fans als Emily Dickinson en D.H. Lawrence die de plant als muze voor hun gedichten hebben gebruikt.

Verzorging:

  • Zet de Gentiaan in de volle zon tot halfschaduw.
  • De plant heeft qua grond een aantal eisen. Veel soorten vragen een kalkhoudende en goed doorlatende grond. Een mengsel van zand, klei, potgrond en steenslag kunt je goed zelf maken voor gentianen in potten.
  • Let er vooral bij vorst op dat de grond niet verzadigd is met water. Dek gentianen dus af, maar zorg er wel voor dat de aarde goed kan doorluchten.

Woonplant: Aloë

Als woonplant van de maand augustus is deze maand de dinosaurus onder de woonplanten geselecteerd: de Aloë. De plant staat bekend om haar geneeskrachtige eigenschappen, die door de oude Grieken en Romeinen al gebruikt werden. Zet een stukje levende natuurhistorie op tafel met deze raadselachtige en indrukwekkende woonplant.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

De bladeren van de Aloë kunnen glad of gekarteld zijn en kunnen variëren van zilvergrijs tot diepgroen. Door de gestileerde rozet met bladeren heeft de Aloë een ‘oer en stoer’ uitstraling. De bladen van de Aloë zijn opgebouwd volgens de gulden snede. Dat is eeuwenoude, raadselachtige wiskunde die zorgt voor een ultieme verdeling die het prettigst is om naar te kijken. Het maakt van Aloë een imponerende en een tikje mysterieuze persoonlijkheid in huis.

Een extra reden om deze bijzondere plant in huis te halen is zijn luchtzuiverende eigenschap. Volgens een onderzoek van de NASA haalt de plant schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht, die vaak worden veroorzaakt door verf en chemische schoonmaakmiddelen.

Je kent de Aloë waarschijnlijk ook van de Aloë vera, het gelachtige sap uit de bladeren van de Aloë plant. Aloë vera kent vele toepassingen maar werd bijvoorbeeld in het Romeinse rijk al gebruikt om brandwonden mee te verkoelen. Daarnaast is de plant ook in staat om zichzelf te helen en kan zelfs als hij bijna dood is nog opbloeien. De Aloë komt oorspronkelijke van het Afrikaanse continent en is daar in het wild ook overal te vinden, vooral op droge en warme plekken.

Verzorging:

  • Aloë heeft weinig water nodig: eens in de twee weken volstaat.
  • Maak de plant en de kluit vooral niet té nat. Natte voeten kan de Aloë beslist niet tegen. De kluit mag tussendoor zelfs iets indrogen.
  • Zet Aloë het liefst op het meeste zonnige plekje in huis. De plant vindt veel zon het prettigst. Zorg er dus voor dat de plant niet in hele donkere schaduw staat.
  • Aloë groeit enthousiast en kan daardoor ongeveer 2 keer per jaar verpot worden.