De één net wat meer exotischer dan de ander, maar wat de Bananenplant en de Clematis in ieder geval gemeen hebben is dat ze graag in het zonnetje staan. In deze blog vind je niet alleen de tuin- en woonplant van deze maand, maar ook onderhoudstips en wist-je-datjes.

Tuinplant van de maand april: Clematis

De Clematis, ook wel de bosrank genoemd, is de bekendste klimplant met een kleurrijke bloei. Heb je een schuur, pergola of schutting? Dan zorgt deze klimmer voor een fleurige begroeiing. De Clematis is in honderden soorten en verschijningsvormen verkrijgbaar dus voor ieder wat wils.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Wist je dat?

 • De vroegste Clematis bloeit in maart-april.
 • De plant klimt met zogenaamde windende bladstelen. Die zijn opvallend lang en zoeken hogerop naar steun.
 • De meeste soorten Clematis bloeien vanaf mei tot en met eind september.
 • Een aantal soorten dragen soms na de bloei nog prachtig vruchtpluis.
 • De Clematis goed winterhard is.
 • April de ideale maand is om de Clematis te planten.
 • De plant zeer geschikt is voor de volle grond maar ook in een plantenbak het naar zijn zin heeft.
 • De Clematis een muur, schutting, pergola of schuur nodig heeft om tegenaan te groeien.

Verzorging van de Clematis

April is dé maand om Clematis te planten: je kunt dan de hele zomer van de bloemen genieten. De wortels van de Clematis houden van koelte, dus bescherm de basis van de plant van de volle zon. De plant houdt daarnaast van humusrijke grond en van geregeld water te krijgen, zeker als hij in potten of bakken staat. Tijdens de groeiperiode, van maart tot mei, heeft de Clematis extra voeding nodig, zoals gedroogde koemestkorrels. Tijdens de bloeiperiode hoeft de Clematis niet bemest te worden.

Woonplant van de maand april: De bananenplant

De bananenplant, oftewel de Musa, is een plant die je op verre reizen geregeld tegenkomt want ze groeien vooral in warme streken van Indonesië, Thailand, Mexico en ook wat dichterbij op Tenerife. Kenmerkend voor de bananenplant zijn de grote stevige groene bladeren en de vleugelachtig verbrede bladstelen die samen de schijnstam van deze vaste plant vormen. Meestal wordt er gesproken over een bananenboom, maar wat een stam lijkt te zijn, is niet meer dan over elkaar liggende bladstelen die samen de schijnstam van deze vaste plant vormen.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Wist je dat?

 • Bananen krom zijn door de bloeiwijze van de bananenplant die door de zwaartekracht naar beneden hangt en de bananen naar het licht omhoog willen groeien.
 • Het ongeveer anderhalf jaar duurt eerdat er geoogst kan worden nadat er geplant is.
 • De bananenplant als woonplant zelden vruchten draagt.
 • De eerste kweek door mensen stamt van ongeveer 8000 jaar voor Christus, in de Wahgivallei op Nieuw Guinea.
 • De bananenplant ook naar buiten kan wanneer de temperatuur boven de 12 graden is.

Verzorging van de bananenplant

Bij aanschaf in koude maanden moeten de bladeren goed worden ingepakt voor het transport naar huis. De bananenplant staat graag in het zonnetje dus op een warme en lichte plek. Door deze zonnige plek is de plant wel dorstig dus heeft behoefte aan extra water. Let op dat je niet teveel water geeft want dit kan wortelrot veroorzaken. Wanneer je graag bananen wilt oogsten heb je 3-4 jaar geduld nodig en een ruimte waar de plant permanent kan doorgroeien, bijvoorbeeld in een serre. Houdt de bananenplant sterk en mooi door een keer per maand kamerplantenvoeding toe te voegen.