Beeld: mooiwatplantendoen.nl

Hoogzomer, volle zon en instant zonnige sfeer zowel binnen als buiten? Dan zijn de woonplant Kalanchoë en de tuinplant zomerbollen-op-pot uitermate geschikt om de toon mee te zetten. In deze blog lees je alles over deze eyecatchers die de maand juli even extra in de schijnwerpers worden gezet.

Tuinplant: zomerbollen-op-pot

Als tuinplant van de maand juli selecteerden we drie zomerbloeiende bolgewassen-op-pot: Calla, Lelie en Ornithogalum. Gevarieerd, kleurrijk en imposant!

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Calla, Lelie en Ornithogalum

De officiële naam voor Calla is Zantedeschia. Vroeger kenden we eigenlijk alleen de witte Zantedeschia aethiopica. Inmiddels zijn er veel varianten in het oranje, donker paars en geel.

De Lelie komt oorspronkelijk uit Japan, China en Korea. Opvallend zijn de knoppen op de steel en het blad dat langs de hele steel groeit. De meest voorkomende Lelies hebben grote bloemen die sterk geuren, maar inmiddels zijn er ook vele soorten zonder die sterke geur. De Lelie is er in diverse kleuren: geel, oranje, rood, roze en wit.

De Ornithogalum ten slotte, komt u ook wel eens tegen als vogelmelk. De bloem groeit vanuit prachtige bladrozetten aan een bladloze stengel. Je komt deze vaak in het wit, geel en oranje tegen.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Verzorging

Calla, Lelie en Ornithogalum zijn erg gemakkelijke gasten en geven wekenlang plezier. Deze zomerbloeiende bollen gedijen in zowel de schaduw als in de zon. Zorg er wel voor dat de potkluit nooit uitdroogt en bewater dus regelmatig, zeker als de planten in potten of bakken zijn geplant. Geef voor een rijke bloei bovendien een keer per twee weken plantenvoeding.

Woonplant: Kalanchoë

Kalanchoë komt oorspronkelijk uit Madagascar en is een korte-dag-plant die pas bloemen vormt als de dag korter is dan de nacht. In het wild groeien exemplaren van zes meter hoog, de woonplanten worden minder groot. Voor alle Kalanchoës geldt dat je er amper omkijken naar hebt. Het zijn vetplanten die vocht opslaan in de groene blaadjes, zodat ze er ook na je vakantie nog mooi bijstaan.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Verzorging

  • Plaats de Kalanchoë in de volle zon
  • Liever geen voetbad, de kluit mag tussen gietbeurten iets indrogen.
  • Scheutje plantvoeding om de twee, drie weken
  • Uitgebloeide bloemetjes kun je laten zitten, de nieuwe knoppen groeien er overheen. Door ze aan de plant te laten bevorder je de doorbloei.
  • Is het lekker weer (boven de 10°C) dan kan Kalanchoë ook prima op je balkon of terras schitteren, en in de tuin, zowel in bakken als in de volle grond.