Eindelijk, het is weer mei! De lente is in volle gang, de avonden worden langer en er kan weer lekker buiten gegeten worden. Bloemen en planten profiteren dankbaar van het warmere weer en komen helemaal tot bloei. Volop genieten en ontspannen dus, deze maand. We hebben weer facts & figures voor je verzameld voor een optimaal onderhoud van je mei-tuin. Laat maar wapperen dus, die groene vingers! 

IJsheiligen 

Na ijsheiligen (11, 12, 13 en 14 mei) neemt de kans op strenge nachtvorst af. Vandaar dat je in het algemeen het beste in de tweede helft van mei in de volle grond plant en snoeit. Verder ziet het to do lijstje voor mei er zo uit: 

 • Ondersteun nieuwe takken van klimplanten door deze aan te binden. Ondersteun ook de hogere (vaste) planten tijdens de groei.
 • Zet na de ijsheiligen de eenjarige en kuipplanten buiten.
 • Beplant en bemest potten en hanging baskets.
 • Plant alvast zomerbollen.
 • Zaai zaaigoed (ook van bijvoorbeeld groente en kruiden) en plant nieuwe planten.
 • Zaai tweejarige planten zoals stokroos en vingerhoedskruid in de volle grond.
 • Verwijder dood hout uit de hortensia’s.
 • Controleer rozen en druiven op meeldauw. Behandel de planten indien nodig.
 • Haal de toppen uit de pompoenen. De plant vertakt zich dan beter.
 • Bemest aardbeiplanten met mest met een hoog kaligehalte

Tip: oude bollen, nieuwe bloemen
Haal bollen van uitgebloeide bloemen voorzichtig uit de grond. Leg ze in de grond om de bladeren af te laten sterven. Bewaar ze daarna in een kistje om in de nazomer weer uit te planten.

Tip: kapot serviesje?
Leg bij het poten in potten wat scherven over het drainagegat alvorens de pot met grond te vullen. Dit voorkomt verstopping van de waterafvoer.

Bomen, heesters en hagen

 • Knip de topscheuten en zijtakken van de heg weg om een strak aanzicht te houden.
 • Na ijsheiligen (daar heb je ze weer) mogen buxus, taxus, hulst, heester en conifeer pas gesnoeid worden. Snoeien gaat makkelijker als je de planten eerst nat maakt. 
 • Snoei de uitgebloeide krentenboom en andere voorjaarsbloeiers. Meidoorn en liguster groeien snel en mogen vaker worden gesnoeid.
 • Snoei gemakkelijk bloeiende bomen, zoals de esdoorn en berk.

Tip: pas op voor nestjes
Pas bij snoeien op voor nesten van vogels. Vogels bouwen hun nest het liefst in dichte begroeiing. 

Tip: Snoei met beleid
Snoei bij bomen nooit meer dan eenderde van de kroon weg, zo verstoor je het evenwicht tussen wortels en kroon niet. Smeer wondafdekmiddel op wonden met een diameter groter dan 2 cm.

Mei vijvermaand

Mei is de juiste maand om een vijver aan te leggen. Let goed op de diepte en ligging van de vijver. Heb je geen ruime tuin of een dakterras of balkon? Bekijk dat in dit maakrecept van Praxis hoe je een mini-vijver maakt. 
Mei is bovendien de maand om nieuwe water- en moerasplanten en waterlelies te planten. De vorstgevoelige waterplanten die in de winter op een vorstvrije plek zijn gezet, kunnen nu weer de vijver in. Verwijder algen en wieren uit de vijver. Pas op dat je hierbij geen kikkervisjes of salamanders meeneemt.

Groen is gras 

Tip: niet te droog
Zorg
dat het gazon niet te droog wordt. Strooi bij regenachtig weer wat gazonmest over het gazon.

Tip: nieuw gras
Bedek pas ingezaaid gras met dun transparant plastic, leg het plastic vast met stenen. De grond blijft zo warm en vochtig, waardoor het gras beter zal ontkiemen. Haal het plastic pas weer weg wanneer het gras 2,5 cm is opgeschoten. 

Genoeg te doen dus, deze maand! Vergeet niet tussen het harde werken door te genieten van je tuin. Wat staat er boven aan jouw to do lijstje?