1. Maak je gazon groen en gezond

Als je het gras in je tuin goed onderhoudt en voorbereidt op de winter geniet je het hele jaar door van een prachtig groen gazon. Het is even een klusje, maar het is al je moeite meer dan waard. Zo maak je jouw gazon winterklaar:

• Verwijder gevallen bladeren met een hark of bladblazer. Hiermee voorkom je dat je gazon te weinig zonlicht krijgt en dat het gras gaat rotten.
• Maai het gras, maar niet korter dan 4 centimeter.
• Verwijder het maaisel met een hark.
• Verticuteer je gazon met een verticuteermachine. Door je gazon te verticuteren verwijder je oude viltlagen en mos en dat is goed voor je gras. Je gazon kan zo beter ademen en neemt regenwater en goede voedingsstoffen beter op.
• Bemest je gazon daarna met goede najaarsmest.

2. Verwijder bladeren, maar laat ook wat liggen

Gevallen bladeren geven een gezellige herfstsfeer aan je tuin. Maar ze kunnen ook voor problemen zorgen omdat ze je tuintegels glad maken. Veeg al het blad daarom grondig van je tegels met een harde bezem. Bladeren in de borders kun je beter laten liggen, want die zijn goed voor allerlei soorten dieren en insecten in je tuin. Waarom? Dat lees je verderop in dit artikel.

3. Maak de beste compost van bladeren

Afgevallen herfstbladeren zijn ideaal om compost van te maken in je eigen compostbak – ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen voor de grond in je tuin. Heb je nog nooit compost gemaakt? Hier laten we zien hoe je compost maakt. Heb je zin in een leuke herfstklus? Dan kun je natuurlijk ook zelf een mooie compostbak maken!

Gelukt? Dan heb je over een paar maanden je eigen compost (ook: mulch) gemaakt. En die kun je heel goed gebruiken om je tuin en moestuin mee te verzorgen.

4. Geef je moestuin wat extra liefde

In het voorjaar en de zomer heb je veel zorg en aandacht aan je moestuin gegeven. In de winter gaat je moestuin in de ruststand, dus nu is het tijd voor je laatste oogst. En om je moestuin winterklaar te maken. Dat doe je als volgt:

• Verwijder uitgebloeide planten, onkruid en wortels.
• Spit de aarde goed om.
• Breng een laag compost aan tussen je planten om de wortels te beschermen tegen kou en vorst.
• Bescherm kwetsbare planten met een plantenhoes.
• En zet potplanten droog en windvrij weg.
• Tip: onkruid verwijderen doe je het best het hele jaar door, dus ook in de winter.

 5. Verzorg je vijver en je vissen

Een tuinvijver heeft het hele jaar door onderhoud nodig, dus ook in de herfst en de winter. Afgevallen bladeren moet je altijd verwijderen. Heb je weinig tijd? Span dan een net over je vijver, want dat scheelt je een hoop werk en je beschermt je vissen ook meteen tegen nieuwsgierige katten. En voordat je vissen in winterrust gaan, begin je met de grote herfstschoonmaak.

Maak de vijver schoon, controleer de kwaliteit van het water (verbeter als dat nodig is) en haal ongeveer een derde van de planten weg. Laat de plantenresten nog wel een tijdje bij de vijver liggen – waterinsecten kunnen hun weg dan makkelijk terugvinden. Gaat het vriezen? Installeer dan een vijverpomp, want die maakt een wak waardoor je vissen altijd genoeg zuurstof krijgen.

Heb je nog geen vijver in je tuin, maar wil je er wel graag eentje? We hebben een heel mooi stappenplan voor je gemaakt waarmee je zelf een vijver met vijverbak aanlegt. Hier vertellen we je waar je op moet letten, hoe je voor een natuurlijk ecosysteem zorgt en welke materialen je nodig hebt. En qua gereedschap valt het ook mee, je hebt alleen een tuinspade nodig, een lange waterpas en een rolmaat.

6. Snoei bomen, hagen en struiken

Heb je groen in je tuin, maar weet je niet precies hoe en wanneer je dat het best kunt snoeien? Dan is nu een goed moment om dat uit te zoeken, want veel bomen, hagen en struiken moet je snoeien voordat de winter begint. En vergeet niet om met goed snoeigereedschap en een draadloze heggenschaar te werken, want dat maakt deze klus veel makkelijker.

7. Plant nu alvast bloembollen

Hou je van bloemen? Plant dan nu de bollen van bijvoorbeeld narcissen, krokussen, tulpen en hyacinten. Dat is niet alleen handig omdat de grond nu nog goed los is, maar ook leuk: volgend voorjaar is je tuin een oase van kleuren. Daar word je blij van!

8. Bescherm je tuinmeubels

Niet alle tuinmeubels kunnen goed tegen vorst en regen. Zet ze daarom nu al binnen. Heb je geen ruimte om ze te stallen? Bescherm je tuinmeubels dan met tuinmeubelhoezen. Ook geen plek voor je tuinkussens? Berg die op in een waterafstotende kussenbox of maak zelf een opbergbox van hout

9. Help dieren en insecten ook de winter door

De herfst is het ideale moment om eens extra aan dieren te denken. Vogels, insecten en egels hebben het niet makkelijk omdat veel tuinen tegenwoordig betegeld zijn. Wil jij van je tuin ook een fijne plek maken voor dieren? Volg dan de stappen hieronder:

• Verzamel snoeihout en takken op één plek in je tuin en laat dat de hele winter liggen. Voor egels en insecten is dat een heerlijk warme plek om te overwinteren.
• Je kunt ook een egelhuis maken van een omgekeerd krat of een kant-en-klaar egelhuis kopen.
• Bessen, fruit, zaden en druiven helpen vogels en insecten ook de winter door. Laat die dus lekker zitten tot de lente.
• Stoor je je niet aan uitgebloeide bloemen en planten? Laat die dan ook tot het voorjaar staan, want het zijn mooie beschutte plekken voor allerlei soorten insecten.
• Maak nestkastjes schoon, want het broedseizoen is over en vogels vinden het fijn om in een warm vogelhuisje te slapen. En vergeet niet om ook wat lekkere vetbollen voor ze op te hangen!

Is je tuin winterklaar? Dan kun je trots zijn op jezelf! Of heb je nog energie over en ga je door met een volgende klus? Kom dan even langs bij een van onze winkels voor advies of om ons hele assortiment te bewonderen.