1. Gazon winterklaar maken

Oktober is een geweldige maand om je tuin winterklaar te maken. Het weer is nog aangenaam om in de tuin te werken en de meeste planten zijn uitgebloeid. Ook kan je in deze maand je gazon bemesten en maaien ter voorbereiding op de winter. Zolang het warmer dan 6 graden is, blijft het gras groeien. Maai het vanaf nu niet meer korter dan 4 cm en geef je gazon nog één keer een goede laag najaarsmest. Zo is je gras alvast winterklaar. Bekijk ons advies over gazon onderhoud voor het hele onderhoudsschema.

2. Verwijder gevallen bladeren

Hartstikke gezellig die gevallen bladeren, maar ze blokkeren zonlicht waardoor er rot kan ontstaan. Zorg daarom dat je gazon zo goed als bladvrij blijft dit najaar. Hark de bladeren de borders in voor een natuurlijke isolatielaag, of blaas ze weg met een bladblazer. Welke bladblazer je moet kopen of hoe een bladblazer precies werkt, lees je in dit koopadvies.

3. Bereid je moestuin voor op kou

Nadat je veel liefde in je moestuin hebt gestoken, kun je waarschijnlijk nog één laatste keer oogsten. Daarna is het tijd om je moestuin winterklaar te maken. Haal dorre en uitgebloeide planten weg en vergeet de wortels niet. De aarde kun je nu omspitten. Bescherm kwetsbare planten met compost en bladeren op de bodem. Bij erge kou is vliesdoek of plastic ook geen slecht idee. Zorg ten slotte dat je gedurende het najaar onkruid blijft verwijderen.

4. Bescherm vissen en vijver

Een vijver aanleggen betekent hem continu onderhouden. Zodra de bladeren van de bomen vallen, kunnen ze in de vijver belanden. Dat kun je voor zijn door een net over je vijver te spannen. Scheelt een hoop bladvissen. Je vijver winterklaar maken begint met een schoonmaak vóórdat de vissen in winterslaap zijn. Haal hierbij afgestorven plantendelen weg van de bodem en controleer (en verbeter) de kwaliteit van het water om verzuring te voorkomen. Zorg dat je vijver niet dichtvriest met een vijverpomp die voor een wak zorgt. Zo krijgen vissen genoeg zuurstof.

5. Snoei bomen en planten

Weet jij precies welke planten wel of niet tegen vorst kunnen? Anders is het slim om dat nu alvast uit te zoeken. Zo weet je welke planten je binnen moet plaatsen of af moet dekken als het gaat vriezen. Bekijk ook welke planten en bomen in jouw tuin een snoeibeurt kunnen gebruiken voordat de winter inslaat. Dat zijn bijvoorbeeld fruitbomen, klimop en rozen. Wacht wel even met snoeien totdat alle bloemen zijn uitgebloeid. Al dit snoeien geeft tuinafval waar je zelf weer compost van kunt maken. Win-win!

Met deze 5 tips is jouw tuin alvast goed beschermd tegen de winter. Nu alleen nog de tuinset naar binnen en de vogels trakteren op vetbollen en vogelhuisjes en je tuin is klaar voor het najaar.