Krulvaren (mooiwatplantendoen.nl)

Deze maand zetten we twee soorten planten in de spotlight die jouw herfst veel aangenamer zullen maken. Zit je veel binnen en maakt dat je suf of geeft dat je hoofdpijn? Dan is een luchtzuiverende plant misschien iets voor jou. Deze halen schadelijke stoffen uit de lucht waardoor het leefklimaat beter wordt! En wil je kleur in je tuin behouden in de herfst? Viooltjes zijn dol op kou en bloeien vrolijk door wanneer de rest het opgeeft.

Tuinplant van de maand oktober: het viooltje

Violen (Latijnse naam Viola), je komt ze overal in Nederland tegen. En dat is niet zonder reden; de viool bloeit vrolijk door wanneer de bladeren van de bomen vallen en de vaste planten stoppen met bloeien. Deze rakker is dol op koudere temperaturen en verdient daarom deze maand een plekje in de spotlight.

Bloemenbureau Holland

Alle kleuren van de regenboog

Viooltjes komen in allerlei kleuren en formaten en dat zorgt voor een vrolijk kleurenpalet in je tuin ondanks het grauwe weer. Door de jaren heen hebben kwekers ervoor gezorgd dat we nu de keuze hebben uit gele, witte, roze, blauwe, oranje en rode kleuren, grote of kleine bloemen, geurend of niet of met speciale tekeningen op het blad van de bloem zoals ogen, vlekken of gezichtjes. Er zijn wel vijfhonderd soorten violen!

Bloemenbureau Holland
Bloemenbureau Holland

Dol op koude temperaturen

Viooltjes zijn heel makkelijk in onderhoud. In de volle grond in de tuin of in bakken en potten op je balkon, de viool bloeit overal. Zorg wel voor de juiste standplaats; halfschaduw en volle zon zijn het best en niet te hoge temperaturen. Geef viooltjes regelmatig water en om de tijd extra voeding. Dode bloemetjes zijn niet erg en geen teken van verwaarlozing. Als je deze weghaalt krijgt de plant weer ruimte om nieuwe bloemetjes aan te groeien. Kortom: een makkelijke plant met weinig omkijken en veel kleur. 

Vioolweetjes

  • Viooltje is het symbool voor nederigheid.
  • De bloem van de viool kan je als garnering gebruiken (en eten).
  • In parfums wordt vaak viooltjes toegevoegd. Het is ‘de flirterige noot’ die komt en gaat.

Woonplanten van de maand oktober: luchtzuiverend groen

We zetten uit gewoonte planten in huis omdat we dat mooi een sfeervol vinden. Maar wist je dat planten nog meer functies hebben? Zo scheiden ze extra zuurstof af en houden de luchtvochtigheid op peil. Sommige planten kunnen nog net iets extra’s: zij zuiveren de lucht.

mooiwatplantendoen.nl

Een beter klimaat dankzij zuiver groen

We brengen steeds meer tijd door binnenshuis en komen daardoor vaak frisse lucht tekort. Een slecht doorgelucht huis zorgt vaak voor klachten zoals hoofdpijn, kortademigheid en slecht slapen. Luchtzuiverende planten, ook wel zuiver groen genoemd, verbeteren het leefklimaat binnenshuis. NASA heeft onderzoek uitgevoerd en daaruit kwam naar voren dat bepaalde planten schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en afvoeren met hun wortels. Deze maand zetten we de bijzondere Spathiphyllum, Gerbera, Nephrolepis en de Hedera in het zonnetje.

Hedera (klimop)

De Hedera is een bekende klimop plant die we veelal kennen van buiten tegen een muur of boom aan. Het is een makkelijke kamerplant qua onderhoud die liever in de schaduw staat en van licht vochtige grond houdt. De plant heeft vanwege zijn lengte leuke toepassingen zoals het binden om bogen, bollen en piramides. 

Spathiphyllum (Lepelplant)

De Spathiphyllum dankt zijn naam ‘Lepelplant’ aan de witte bloemen die lijken op een lepel. Het is een tropische plant die houdt van een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Een makkelijke plant die prima op een minder verlichte plaats kan staan en dol is op water.

v.l.n.r. mooiwatplantendoen.nl

Gerbera

De Gerbera is een bloeiende kamerplant en komt voor in veel verschillende maten en verschijningen. Plaats hem op een lichte standplaats zonder direct fel zonlicht. Hij wordt ook steeds populairder als terrasplant voor in het voorjaar en de zomer. Er is zelfs een winterharde soort (Garvinea).

Nephrolepis (Krulvaren)

De Krulvaren is een zeer sterke kamervaren die ook in de donkere hoeken van een woning goed overleven. Krulvarens groeien weelderig en gaan jaren mee. Deze planten komen het beste tot hun recht als hangplant om een ruimte op te vullen. 


Heb je de tuin- en woonplant van september al gezien?