Overal stapels papier in huis, volle kledingkasten, een rommelige tuin en je favoriete foto’s liggen nog steeds in een la. Klinkt dit bekend? Dat is niet gek, want bijna iedereen vindt het lastig om het huis netjes te houden. Je hebt tenslotte genoeg andere dingen te doen. Maar een opgeruimd huis is toch wel heel fijn – het geeft je rust én je kunt alles gemakkelijk vinden. Daarom vertellen we hier hoe je dat aanpakt en wat je nodig hebt.

1. Ruim je badkamer op

In de badkamer gebeurt veel – je doucht en baddert er, je föhnt er je haar, poetst je tanden en je kleedt je om. Alle spullen die je daarvoor nodig hebt verdienen een vaste plek in een badkamermeubel of wastafelkast. Verzamel je was ook netjes in een wasmand en alle kleine spullen organiseer je in kleine opbergmanden. Wil je jouw favoriete badschuim en shampoo altijd bij de hand hebben? Hang dan meteen een handig doucherek op.

Heb je weinig ruimte in je badkamer? Maak dan een apothekerskast. Dit soort kasten zijn namelijk superefficiënt – ze zijn ideaal voor kleine ruimtes en je kunt er heel veel in kwijt.

2. Zoek je schoenen uit

Sneakers, laarzen, ballerina’s en pumps – van schoenen kun je er nooit te veel hebben. Maar soms is genoeg ook echt genoeg. Weet je niet meer waar je al je schoenen moet laten? Dan is het tijd om te kijken welke je nog draagt en welke je beter aan een goed doel kunt geven. En de selectie die overblijft geef je een mooie plek in een schoenenrek.

3. Papier hier!

De kunst van een opruimde administratie zit hem in discipline. Maar door de waan van de dag is het vaak lastig om je post meteen op te ruimen en af te handelen. En eerlijk is eerlijk, je hebt er ook niet altijd zin in na een lange dag. Probeer het daarom eens elke week op te ruimen. Deze manier is handig:

· Leg je post op een vaste plek in huis
· Maak elke week een half uur vrij om alles te lezen, af te handelen en op te ruimen
· Ga op een rustige plek zitten met genoeg werk- en opbergruimte, zoals bijvoorbeeld deze heavy duty werkplek
· Zoek je administratie uit en bewaar de papieren een jaar lang in mappen
· Na een jaar doe je de papieren in een opbergbox en schrijf je het jaartal erop.
· Je moet je privé administratie minimaal vijf jaar bewaren – daarna mag het in de papierbak.

Heb je ook veel boeken? Zoek ook die elk jaar uit. De boeken die je niet meer gebruikt kun je naar de kringloop brengen of schenken aan de bibliotheek. Heb je nog mooie boeken over? Ruim die op in een mooie industriële boekenkast die je zelf maakt.

4. Zet je mooiste foto’s in de spotlight

Je telefoon en computer staan vast vol met foto’s die je herinneren aan een dierbaar moment of leuke vakanties. Of ze liggen nog in een la. Zonde natuurlijk om die daar te laten. Zoek daarom ook je foto’s ieder jaar uit – gooi de foto’s weg waar je niets mee gaat doen, maak een mooi boek van een leuke vakantie en hang de leukste foto’s op in een fotolijst.

5. Maak je kledingkast netjes

De meeste mensen hebben een kast vol met kleding, maar dragen toch maar een klein deel ervan. Veel kledingstukken hangen dus ongebruikt in je kast. En nemen onnodig veel ruimte in. Nu is kleding weggooien vaak lastig – je hebt er leuke herinneringen aan, vindt het nog mooi of je vindt het zonde om weg te gooien. Heb jij daar ook last van? Pak het dan op deze manier aan:

· Ga door je kast en haal er kledingstukken uit die je minimaal een jaar niet hebt gedragen.
· Doe die kledingstukken in een afsluitbare opbergdoos en zet die op zolder.
· Kijk een jaar later nog eens in de doos en vraag jezelf: heb ik deze kleding gemist?
· Zo niet, dan kun je alles wegdoen.
· Twijfel je nog? Bewaar het dan nog maximaal een jaar.

6. En vergeet je schuur of garage niet!

Je schuur of garage berg je fietsen, tuinmeubels en (tuin)gereedschap op. Is het een beetje onoverzichtelijk geworden de laatste tijd? Maak dan plek voor een paar opbergrekken en ruim alles netjes op in kunststof opbergdozen. En hang ook meteen een paar stevige haken op, want die zijn ideaal om bezems, harken en fietspompen aan op te hangen.

Toch geen plek over voor je tuingereedschap en tuinkussens? Een tuinkast is ideaal om je gereedschap in op te bergen. En je tuinkussens blijven lekker droog in een waterdichte opbergbox voor in je tuin. Leuk: die laatste maak je zelf!

In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een opgeruimd huis. Toch nog iets anders nodig? Kom dan even langs bij een van onze winkels bij je in de buurt en vraag om advies van onze medewerkers.