Sneeuw kan voor ongemak zorgen – gladheid, bevroren leidingen en autosloten, kou en lekkende dakgoten bijvoorbeeld. Maar met deze handige tips is sneeuw geen enkel probleem meer voor jou. En kun je zorgeloos genieten van de winter. Want zeg nou zelf: sneeuw is toch super!

Een veilig en warm huis

Tip 1. Maak je dakgoot schoon
Tijdens een flinke sneeuwbui komt er ook sneeuw in je dakgoot terecht. Dat is geen probleem als je dakgoten schoon zijn. Maar als je dakgoot vol met bladeren en ander vuil zit, dan kun je lekkage krijgen als het gaat dooien. Pak daarom zo snel mogelijk een emmer, ladder en een gootschep en maak je dakgoot weer blinkend schoon met behulp van ons stappenplan dakgoot schoonmaken.

Tip 2. Maak het warm in huis
Als het sneeuwt is het buiten guur en koud. En dat betekent dat je het in huis lekker warm moet maken. Heb je radiatoren in huis? Zorg er dan voor dat die optimaal werken door radiatorfolie aan te brengen en radiator-ventilatoren te plaatsen. Houtkachels en haarden werken het best als je ze goed onderhoudt. Tips nodig? Hier leggen we uit hoe je een houtkachel, pelletkachel of open haard schoonmaakt.

Tip 3. Isoleer je woning
Je weet nu hoe je het warm maakt in huis. Wil je een lagere energierekening? Zorg er dan ook voor dat je huis goed geïsoleerd is. Dan kan snel en makkelijk door je ramen te isoleren, isolerende gordijnen op te hangen en door een brievenbus met tochtwering te monteren. 

Tip 4. Voorkom bevroren waterleidingen
Met temperaturen onder nul kunnen leidingen bevriezen. Dat kan lekkage veroorzaken en daar zit je natuurlijk niet op de wachten. Vervang je buitenkraan daarom door een vorstvrije buitenkraan en sluit hem af. Maar ook andere leidingen in huis kunnen bevriezen. Dat voorkom je door je cv-ketel en radiatoren te ontluchten en je thermostaat nooit lager dan 15 graden te zetten.

Een sneeuwvrije en diervriendelijke tuin 

Tip 5. Voorkom gladde tegels
Afgevallen bladeren en sneeuw kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen – die combinatie kan de tegels van je terras, je oprijlaan en je looppad namelijk spekglad maken. Maak al je tegels daarom sneeuwvrij met een sneeuwschuiver en strooi na met strooizout of zand . Hou je van makkelijk? Gebruik dan een strooiwagen!

Tip 6. Bescherm de wortels van je hagen en struiken
Groene hagen en struiken met sneeuw erop zien er prachtig uit, maar toch kun je de sneeuw beter weghalen. Want door het gewicht van de sneeuw kunnen takken afbreken. Schud met je handen voorzichtig de sneeuw eruit en gebruik een bezem om de hoge delen te bereiken. En wist je dat struiken en hagen het ook te koud kunnen krijgen als het vriest? Hou hun wortels daarom lekker warm met een laag bladeren of stro en omwikkel de meest kwetsbare planten met ademend vliesdoek.

Tip 7. Help dieren ook de winter door
Egels, vissen en vogels hebben het zwaar als het koud is, dus help hen ook een handje in de winter. Vogels maak je blij met een schoon vogelhuisje en extra vogelvoer. Egels worden blij van een egelhuis of een laag bladeren waarin ze kunnen slapen. En de vissen in je vijver kunnen weer opgelucht ademhalen als je een wak maakt. Maar doe dat wel voorzichtig: gebruik wat warm water en hak niet in het ijs. Want daar schrikken je vissen van.

Veilig autorijden 

Tip 8. Maak je ramen, buitenspiegels en verlichting sneeuwvrij
Wil je veilig rijden als het sneeuwt? Zorg dan voor goed zicht en maak je ramen, verlichting en buitenspiegels vrij van sneeuw en ijs. Doe dat nooit met scherpe voorwerpen want dan maak je krassen op het glas. Gebruik liever een ijskrabber van kunststof.

Tip 9. Vergeet je ruitenwissers niet
Het rubber van je ruitenwissers is kwetsbaar als het sneeuwt en vriest, dus zet die nooit aan voordat je ze hebt schoongemaakt. Haal eerst sneeuwresten weg door de sneeuw er zachtjes af te tikken en veeg ze daarna schoon met een microvezeldoek. Vul je reservoir ook meteen met anti-vries ruitensproeiervloeistof, want dat kan niet bevriezen – niet in het reservoir en ook niet op je autoruit.

Tip 10. Ontdooi je portiersloten
Ook je portiersloten kunnen bevriezen. Vervelend natuurlijk. Maar helemaal niet erg want dat los je makkelijk op met slotontdooier. Tip: bewaar het in huis en nooit in je auto, want ook slotontdooier kan bevriezen.

En het belangrijkste: geniet van de sneeuw!

Sneeuw mag dan af en toe onhandig zijn, maar het is natuurlijk vooral heel erg leuk. Ga het bos of de duinen in en geniet van het prachtige witte landschap, begin een sneeuwballengevecht met je (klein)kinderen of haal de slee uit de schuur voor een middag sneeuwplezier.

Als je deze tips volgt dan zit je er warmpjes bij als het sneeuwt. Heb je alles gevonden in onze webshop? Mooi! Maar je kunt natuurlijk ook even langskomen bij een van onze winkels bij je in de buurt. We staan voor je klaar!