Huisautomatisering, Domotica of Smart Homes; het automatiseren van processen in je woning is razend populair. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. De meeste van ons kennen Smart Homes van het op afstand bedienen van licht, maar Smart Homes zijn veel meer dan dat! Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder!

Wat zijn Smart Homes?

Een Smart Home is ‘een huis uitgerust met verlichting, verwarming en elektronische apparaten die je op afstand kunt bedienen middels een smartphone of computer’. Bij Smart Homes zijn elektrische apparaten dus op afstand te besturen waardoor je nooit meer hoeft op te staan om de verlichting aan te doen ;)

Je hebt huisautomatisering in allerlei gradaties: van een slimme meter tot een op afstand te openen hekwerk. Een Smart Home integreert meerdere subsystemen die allemaal worden bestuurd door een master controller. Bij een Smart Home worden er één of meerdere acties uitgevoerd op basis van een gebeurtenis of een timer.

Een trigger/gebeurtenis

Dit voorbeeld herkennen we allemaal: je loopt langs een woning of belt mij iemand aan en de buitenverlichting springt plots aan. Dit is een simpele vorm van huisautomatisering: door middel van een sensor hoeft de verlichting alleen te branden als er mensen in de nabije omgeving zijn. Naast sensors bij je verlichting kun je ook denken aan:

  • Een druk op de knop - als ik op deze knop druk veranderen de lichten van kleur
  • Een deuropening – als ik de deur opendoe dan gaan de lichten aan
  • Geen beweging/sensoruitschakeling – schakel de verwarming uit als er 60 minuten geen beweging gedicteerd is.

Getimede gebeurtenissen

Elke dag om 08:00 de gordijnen open en om 19:00 de buitenverlichting aan: dit zijn 2 voorbeelden uit een Smart Home op basis van getimede gebeurtenissen. Dit kan middels een Home Control station.

De voordelen van Smart Homes

Het automatiseren van jouw huis maakt wonen een stuk leuker en eenvoudiger. Daarnaast is een Smart Home ideaal ter preventie van inbrekers: je kunt immers doen laten lijken alsof er iemand thuis is tijdens je vakantie  Een Smart Home kan ook voordelig uitpakken op je energierekening. Als je bijvoorbeeld bent vergeten om de verwarming uit te doen, kun je hem of afstand alsnog uitschakelen waardoor er minder energie verloren zal gaan. Daarnaast is er natuurlijk nog de slimme meter welke je helpt om zuiniger met energie om te gaan.

De meest voorkomende vormen van huisautomatisering in een Smart Home:

Wil jij ook overstappen op een Smart Home? Bekijk dan ons assortiment domotica en automatiseer binnen no time jouw woning!