Hoi, ik ben Thea. Ik vind het heerlijk om te tuinieren en ik ga graag op tuinbezoek om ideeën op te doen. Alles wat ik tegenkom en wat ik doe in de tuin wil ik graag met jullie delen via deze blog op voordemakers.nl Vind je het leuk om maandelijks op de hoogte gehouden te worden van mijn bevindingen op tuingebied? Houd dan dit blog in de gaten!

Tijd om de schaar erin te zetten

Petje af voor de rozen die zich in hartje Amsterdam zo happy voelen. Ik zie hoe ze in de smalle straten van de Jordaan en de Pijp er lustig op los bloeien. Op de grachten bedekken ze gevels, trappen en klimrekken met hun bloemen. Een paar tegels weghalen en vervangen door goede grond is al voldoende om het de rozen naar de zin te maken. Maart is de maand om de rozen te snoeien. Dat houdt ze vitaal en gezond en zorgt ervoor dat ze nog beter bloeien.

Klimrozen aan een gevel in Amsterdam.

Rozen snoeien

Snoei de rozen voor eind maart met een scherpe, schone snoeischaar. Zoek eerst uit wat voor soort roos je in de tuin hebt. Zelf bewaar ik altijd de labels van al m’n planten in plastic mapjes in een A4 ordner. Dat is handig, want dan heb je altijd de namen bij de hand. Bovendien weet je dan precies of deze roos soort vaak gesnoeid moet worden of niet.

Zo snoei je de verschillende rozen

Een struikroos die geënt is op een onderstammetje knip je bijvoorbeeld zover terug dat je drie tot vijf ogen overhoudt, gerekend vanaf het occulatiepunt. (punt waarop de roos op onderstammetje is geënt) Er blijft maar weinig van de roos over, maar wees niet bang, het komt echt weer goed. Knip boven een oog dat naar buiten wijst. Knip je boven een oog dat naar binnen wijst, dan groeit de tak de struik in. En dat moet je voorkomen. Een oog is de plek waar de roos weer uit zal lopen.

Bij de klimroos knip je de zijtakken tot op twee tot drie ogen terug. (gerekend vanaf de hoofdtakken)

De ‘rambler’ rozen, ofwel eenmaal bloeiende klimrozen en botanische rozen, snoei je alleen als ze te groot worden. Bij deze rozen knip je wel alle dode en beschadigde takken eruit.

Rozen planten

Rozen die in pot worden verkocht, kun je het hele jaar planten. Koop je een potroos, vergeet dan ook niet meteen speciale rozengrond aan te schaffen. Wil je de roos planten? Haal de roos uit de pot, door even flink in de pot te knijpen of door de pot even met de voet heen en weer te rollen. Zo laat de kluit makkelijker los. Zet de roos vervolgens met kluit en al in een emmer water. Graaf ondertussen een ruim plantgat, stort op de bodem een laagje rozengrond. Zet de roos in het gat en vul op met rozengrond. Geef de roos tot slot een paar weken flink water.

Rozen bemesten

Verwerk ieder voorjaar (maart) gedroogde koemest en compost door de grond. Herhaal dit in oktober, november. De mest maakt de grond extra vruchtbaar en laat je rozen prachtig bloeien. Voeg in juli speciale rozenmest aan de grond toe.

Grote truc voor rijkere bloei:
Als je de takken van de klimroos horizontaal langs een muur of hek leidt, dan vormen zich extra veel zijtakken, waardoor de roos nog rijker gaat bloeien.