Is het zonnig en lang droog? Dan hebben je planten dorst en moet je ze water geven. Maar hoe pak je dat aan als het normaal weer is, of als het juist heel veel regent? We vertellen je hier alles over hoe je jouw tuinplanten en gazon water geeft. 

Hoe vaak moet je tuinplanten water geven?

Tuinplanten blijven gezond als je ze één keer per week water geeft. Doe dat het liefst met een tuinslang met sproeikop en sproei minimaal een half uur. Is het heel warm en droog weer? Dan hebben je planten meer water nodig – besproei ze dan elke dag even kort. Maar doe dat pas als de zon onder is (of voordat de zon opkomt), want anders loop je het risico dat de bladeren van je tuinplanten verbranden.

Een gazon heeft minder vaak water nodig. Gras heeft namelijk de neiging om een beetje lui te worden als het te vaak water krijgt – dan gaan de wortels niet meer zelf op zoek naar water. Wil gras met sterke wortels? Laat je gazon dan wat vaker een periode droog staan. Meer weten? We schreven een heel handig artikel over het onderhouden van je gazon!

Tip: wil je extra gezond gazon? Geef je gras dan ook regelmatig wat mest.

Hoeveel water is genoeg voor je tuin?

Je planten elke dag water geven is niet goed. Tuinplanten doen het namelijk het best als je ze eens per week een flinke slok water geeft met de tuinslang. Het water komt dan namelijk ook bij de dieper gelegen wortels. Maar hoeveel is dan genoeg? Je kunt uitgaan van ongeveer 20 liter water (2 gieters van 10 liter) of 3 minuten sproeien per vierkante meter grond tijdens normale omstandigheden. Heeft het hard geregend? Dan kun je de sproeibeurt gerust een paar dagen uitstellen.

En hoeveel water geef je eigenlijk als het lang warm en droog is? Daar is een handig ezelsbruggetje voor: verdubbel de sproeitijd voor elke 5 graden dat het warmer wordt. 

Ben je klaar met water geven? Neem dan een lekkere kop koffie en geniet van je frisse tuin vanaf een heerlijke loungebank of relaxte tuinstoel. Dat heb je wel verdiend!

Planten water geven als je op vakantie bent

Sommige mensen boffen met een goede buur die de planten water geeft en het gazon besproeit als ze met vakantie zijn. Maar je kunt het ook anders aanpakken door een besproeiingscomputer te gebruiken. Want die zorgt er met een timer voor dat je sproeiers en/of druppelaars op vaste tijden aan gaan en dat je tuin altijd voldoende water krijgt. Ook als je op vakantie bent.

Planten water geven op een milieuvriendelijke manier

Iedere keer de buitenkraan opendraaien als je planten water nodig hebben kan natuurlijk prima, maar het is best duur. Wil je tuinplanten op een duurzame en goedkope manier water geven? Sluit dan een regenton aan. Want die vangt regenwater op dat jij later gratis en voor niets kunt gebruiken voor je tuinplanten en je gazon. En wil je nog wat extra geld besparen? Installeer de regenton dan zelf met ons stappenplan regenton aansluiten!

Heb je alles gevonden wat je nodig hebt? Of wil je nog even verder winkelen? Bekijk dan ons hele tuinassortiment online of kom gezellig langs bij een van onze winkels bij je in de buurt. We staan voor je klaar!