Vooral met zonnig weer zijn planten dorstig en is het belangrijk om ze voldoende water te geven. Zo kunnen de tuinplanten prachtig bloeien en kun jij genieten van je tuin. Maar hoeveel water geef je? Hoe vaak heeft je gazon water nodig? Op welke manier kun je het beste water geven? In deze blog lees je een aantal tips voor het water geven van jouw gazon en planten.

Hoe vaak moet je planten water geven?

Als vuistregel is het voldoende om je planten 1x per week water te geven om ze gezond te houden. Sproei minimaal een half uur. Let op dat verschillende planten ook verschillende behoefte aan water hebben! Kijk dus goed naar je plant en laat je adviseren door het tuincentrum. Hangen de bladeren een beetje slap? Dat is het tijd voor water. Voor een gazon is het belangrijk om vooral niet te vaak water te geven. Met regelmatig water worden de wortels “verwend” en gaan ze niet meer zelf naar water zoeken. De grasmat blijft zo oppervlakkig en kwetsbaar. Door het gazon een periode wat droog te laten zijn, zorg je voor sterkere wortels. Wil je meer weten? Lees onze kluswijzer voor je gazon, tips voor aanleg, voeding en onderhoud.

Hoeveel water is genoeg voor de tuin?

Een veel gehoord misverstand is dat elke dag een beetje water beter is voor de planten in je tuin. Echter, dit regelmatige beetje water doet de plant niet veel goed! Het is beter om eens per week een flinke hoeveelheid water te geven met de tuinslang. Het water bereikt dan de dieper gelegen wortels. Dus beter zelden besproeien met veel water, dan regelmatig met een beetje water. Gemiddeld heb je ongeveer 20 liter water per vierkante meter grond nodig. Grondtype is een belangrijke factor in het bepalen van de hoeveelheid water. In een kleigrond heeft bijvoorbeeld minder water nodig dan een zandgrond. Ook is temperatuur van belang. Vuistregel is dat je met een stijging in temperatuur van 5 graden, de sproeitijd kunt verdubbelen. Sproei daarom altijd als de zon onder is, zo verdampt er zo min mogelijk water. 

Er gaat niks boven regenwater!

Je planten water geven met drinkwater is eigenlijk enorm zonde! Planten zijn namelijk veel meer gebaat bij regenwater dan drinkwater. Ons drinkwater bevat namelijk relatief veel kalk en dat vinden de meeste planten juist niet fijn. Een regenton biedt dé oplossing! Deze is eenvoudig te installeren aan je regenpijp. Via het kraantje aan de regenton kun je op elk moment water tappen. Beter voor de planten én beter voor de eigen portemonnee. En een regenton aansluiten is met ons stappenplan heel makkelijk!

Planten water geven tijdens de vakantie

Natuurlijk kun je aan de buurvrouw of buurman vragen om jouw tuin water te geven tijdens je vakantie. Echter, als je opzoek bent naar een automatische oplossing op je planten water te geven biedt een besproeiingscomputer uitkomst! Hiermee installeer je simpelweg een timer die op gezette tijden jouw sproeiers of druppelaars aan zet. Ideaal als je een langere tijd weg bent van huis.