Wastafels zijn er in verschillende stijlen, kleuren en groottes. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor een waskom. Maar wat is het verschil? En waar moet je rekening mee houden? Lees hieronder alles over kiezen van de perfecte wasbak.

Wat is het verschil tussen een wastafel en een waskom?

Een nieuwe wastafel kiezen betekent ook een keuze tussen een waskom en wastafel. Een waskom hangt niet aan de muur en is niet verzonken in een meubel. Nee, een waskom plaats je op een badkamermeubel. Een echte blikvanger dus. Wastafels daarentegen kun je zonder een meubel plaatsen. Ze hangen aan de wand. Handig als je wat minder ruimte hebt in de badkamer!

Opties zijn eindeloos

We hebben dus vastgesteld wat het belangrijkste verschil tussen een wastafel en een waskom is. Maar denk niet in beperkingen! Heb je toch graag wat opbergruimte onder de wastafel? Dan plaatst je er eenvoudig een vrijstaande onderkast onder. Toch graag een wasbak die verzonken is in het meubel? Kies dan voor een wastafelmeubel! Meer weten? Hieronder hebben wij nog wat extra tips. 

Wastafel kiezen

Waskom, wastafel, verzonken of niet, met meubel of toch niet: het lijkt misschien nog steeds een uitzichtloze taak om een wastafel te kiezen. Hieronder drie tips om het kiezen van een wastafel eens en voor altijd appeltje eitje te maken.

Stijl

Eén van de eerste afwegingen betreft stijl. Het gaat erom: welke sfeer wil je uitstralen in de badkamer? Kijkend naar vorm, hoeft een waskom allang niet meer rond te zijn of een wastafel alleen maar vierkant. Tegenwoordig zijn zowel wastafels als waskommen er in allerlei vormen. Van modern strak tot sierlijk rond. Als een landelijke stijl jouw ding is kies dan voor een rond model. Is modern jouw “way to go”? Dan is een rechthoekige wastafel het mooist.

Ook met materiaal kun je helemaal los gaan in jouw stijl. Keramiek, marmer of juist natuursteen. Lijkt het nu alleen maar moeilijker te worden? Geen paniek. Wil je een echte blikvanger? Kies dan voor natuursteen. Ook perfect voor een industriële look. Keramiek past vooral bij rondere vormen en marmer is perfect voor een strakke stijl.

Opbergruimte

Er kan op meerdere manieren opbergruimte worden gecreëerd in een badkamer. Kolomkasten, spiegelkasten en ook een geheel wastafelmeubel. Maar hoeveel ruimte heb jij nodig? Dit is namelijk bepalend bij het kiezen van een waskom of wastafel. Ben jij iemand die toch een extra vierkante meter nodig heeft? Dan is een waskom op een badkamermeubel een uitkomst. Of een geheel wastafelmeubel, waarbij de wasbak verzonken zit in het meubel. Als je niet zoveel ruimte nodig hebt kun je een “vrijstaande” wastafel nemen zonder onderkast. Tip: de ruimte die dan over is onder je wastafel kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor je wasmand. Wel zo handig! 

Gezinssamenstelling

Altijd spitsuur in de badkamer ‘s morgens? Als je genoeg ruimte hebt is een dubbele wasbak een perfecte uitkomst. Of je nu kiest voor een waskom, een wastafel of een geheel meubel: een dubbele wasbak kan altijd. Een wastafel is vaak een centraal punt in de badkamer. Heel gezellig met vier man sterk om de wasbak hangen, maar iedereen wil wel eens op z’n gemak tandenpoetsen. Dubbele wasbakken zorgen voor meer comfort, maar creëren ook direct een luxe sfeer in de badkamer. Geen ruimte voor een dubbele wasbak, maar wel graag meer comfort? Ga dan voor een extra brede wastafel.

Zo, je hebt nu alle wijsheid in pacht om de perfecte wastafel te kiezen. Wastafel of waskom, vormen, materiaal, wel of geen opbergruimte, een dubbele wastafel of niet. Jij weet nu welke overwegingen je moet maken om een wasbak te kiezen die past bij jouw, jouw huis en stijl. Zet ‘m op!