Niets fijner dan heerlijk tot rust komen in je eigen tuin. Maar wat als de tuin je juist kopzorgen bezorgd? Een slecht onderhouden tuin is niet alleen een doorn in het oog, maar kan ook de waarde van je woning verminderen. Tijd om je tuin eens flink aan te pakken! Van het tuinontwerp tot het aanleggen; in vijf handige stappen creëer jij eenvoudig je eigen droomtuin.

Maak een moodboard

Hoe ziet jouw droomtuin eruit? Wil je een Japanse of Engelse tuin aanleggen? Ga voor een grasveld of liever een terras? Voordat je een tuinontwerp bedenkt, moet je eerst weten wat je wensen zijn. Verzamel afbeeldingen uit tuinmagazines en maak een moodboard van alles wat je mooi vindt: stijlen, materialen en tuinmeubelen. Plak alles op een bord; zo kun je meteen zien of het bij elkaar past. Of maak je moodboard op de computer met behulp van de Praxis Pinterest pagina! 

Bepaal je budget

Een tuin aanleggen kost meer dan je denkt. Daarom is het goed om van te voren je budget af te bakenen. Hoe veel geld wil je aan de tuin besteden? En wat denk je dat de aanpassingen je kunnen opleveren? Aan de hand van dit budget kun je een tuinontwerp maken. Om je inzicht te geven in wat het aanleggen van een tuin kost, hebben we een handige tabel gemaakt. 

Inmeten

Voordat je een tuinontwerp gaat maken, is het belangrijk dat je eerst alle maten weet. Neem daarom de exacte lengte en breedte van je tuin op. Kijk ook naar de ligging van de tuin. Wat zijn zon rijke plekken en welke delen bevinden zich juist in de schaduw? Zo weet je precies waar je wel en niet moet planten tijdens het aanleggen van je tuin.

Maak een tuinontwerp

De ideeën zijn verzameld en het budget is bepaald. Tijd om je droom tot werkelijkheid te laten komen! Gebruik de gratis tuinontwerp programma’s zoals SketchUp en Garden Planner om je tuin te ontwerpen. Hierin kun je eenvoudig een lay-out maken van je tuin en zo precies zien waar alles moet komen. Vanuit dit ontwerp ga je vervolgens je tuin aanleggen.

 tuinontwerpwinkel.nl

De tuin aanleggen

Een tuin aanleggen doe je bij voorkeur in maart of april, wanneer de lente van start gaat. Dit is de meest vruchtbare periode om je tuinontwerp uit te voeren. Houd bij het aanleggen van je tuin de volgende volgorde aan:

  • Grondwerk: verwijder oude onderdelen zoals tegels, planten, struiken en bomen uit je tuin. Laat alleen de onderdelen staan die je opnieuw wilt gebruiken. Maak vervolgens de grond vlak en voeg vers grond en bestrating zand toe.
  • Straatwerk en afscheidingen: voordat je de tuin gaat aankleden, moet je eerst de grenzen afbakenen. Begin met het leggen van de looppaden, oprit en het terras. Plaats vervolgens een hekwerk of schutting rondom je tuin. Dit is tevens het moment om een eventuele vijver aan te leggen.
  • Planten en bloemen: tijd om de tuin aan te kleden! Voeg nieuwe struiken, bloemen en planten toe om je tuin een frisse uitstraling te geven. Zaai als laatste het gras in, zodat je er niet meer overheen hoeft te lopen.

Dan rest nu nog maar één ding en dat is genieten van je nieuw aangelegde droomtuin!