Haal die dikke sjaal en warme winterjas maar weer uit de kast want de winter staat weer voor de deur! Als er iets vervelend is tijdens de koude wintermaanden is het om thuis te komen in een koud huis. Dit is het moment dat je eigenlijk die warme winterjas aan wilt houden, maar toch optimistisch genoeg bent om hem netjes op te hangen. Je huis winterklaar maken is het antwoord voor alle koukleumen die zich herkennen in deze situatie. Of je nu een centrale verwarming, een haard of een houtkachel hebt; zorg dat ze winterproof zijn voordat dit koude seizoen zijn intrede maakt. 

Een warm huis met dank aan: een goed werkende radiator 

De knop van de radiator omdraaien is niet altijd genoeg om ervoor te zorgen dat je huis wordt verwarmd. Als de radiator (gedeeltelijk) koud blijft is de kans groot dat hij ontlucht moet worden. Meestal geeft de radiator dit zelf al aan door borrelende en tikkende geluiden te maken. Het ontluchten van een radiator kun je heel goed zelf doen; je hebt er alleen een ontluchtingssleuteltje of schroevendraaier voor nodig. Lees dit stappenplan en kom erachter hoe je het ontluchten van je radiator het beste aan kan pakken. Super fijn dat de radiator nu winterproof is, maar het oog wil ook wat. Pimp daarom je radiator met behulp van deze tips om extra sfeer te creëren tijdens de koude wintermaanden.

Een warm huis met dank aan: een schone haard of houtkachel

Lekker old-fashion een vuurtje stoken in de haard of de houtkachel maakt een huis gezellig. Om dit vuurtje op een veilige en gemakkelijke manier te laten branden moet er met een paar dingen rekening gehouden worden. 

Rookkanaal vegen

Eens in het jaar de schoorsteen of het rookkanaal vegen is belangrijk voor een schone verbranding. Ook verkleint het de kans op roetbranden die schade aan je schoorsteen kunnen leveren en in het ergste geval zich kunnen verspreiden door het hele huis. Zelf op een eenvoudige manier de schoorsteen reinigen kan met schoorsteenreiniger. Natuurlijk kun je ook een schoorsteenveger deze klus eens grondig laten aanpakken. 

As verwijderen of laten liggen?

Laat altijd een laagje as in de haard liggen. Dit is misschien niet een voor-de-hand-liggend advies, maar wel nuttig. Het is perfect isolatiemateriaal en beschermt daardoor de haardbodem goed tegen de hitte van het vuur. Het overtollige as kan worden weggehaald met een asschep of een asstofzuiger. Tip: bespray het as met een beetje water om een grote aswolk te voorkomen. 

Gebruik een haard- of aanmaakblokken om snel en makkelijk een vuurtje te maken en positioneer het hout met de pook uit je haardstel. Zo, helemaal klaar voor een knusse winteravond in een warm huis. 

Ga jij liever voor iets minder onderhoud? 

Wel graag die gezellige sfeer in huis creëren, maar geen zin in al dat extra werk? Dan is een sfeerhaard de oplossing. Zo hoef je bij een elektrische haard alleen maar de stekker in het stopcontact te doen et voilà: vuur! 

Een warm huis met dank aan: de vloerverwarming 

Voor warme voetjes en een warm huis in de winter is vloerverwarming ideaal. Deze variant van verwarming kan goed als hoofdverwarming dienen en is energiezuinig; goed voor de portemonnee dus! Vloerverwarming is geschikt voor onder alles soorten vloer; of je nu een parketvloer of laminaat hebt. Ook is vloerverwarming onderhoudsarm. Als het een langere periode (maanden of jaren) niet gebruikt is, is het aan te raden om een professional een kijkje te laten nemen. Hij kan wanneer nodig algenvorming tegengaan door de installatie door te spoelen. 

Benieuwd naar alle verwarmingsmogelijkheden? 

Bekijk dan onze verwarming-pagina voor een compleet overzicht van alle mogelijkheden en vindt de ideale verwarming voor jouw huis!