De zomer staat volop in bloei, we kunnen met-zonder jas naar buiten en aan die lange zomeravonden kunnen we prima wennen. Konden we de zomer maar langer doortrekken. Met deze to-do lijst voor je huis en tuin, kan dat gewoon.

1. Oogstappeltjes

Als je in het voorjaar een moestuin hebt geplant, kun je daar nu de vruchten van plukken. Augustus is namelijk dé oogstmaand. Als het goed is, loopt je moestuin over van de verse tomaten, bessen, appels, peren en meer. Heb je ook jonge courgettes en komkommers? Oogst ze op tijd, dan zijn ze een stuk malser. Blijf je moestuin veel water geven, bemesten en houd het onkruidvrij en netjes. Zo blijven het oogappeltjes!

2. Snoeihard werken in je tuin

Als je de motivatie vindt om van je luxe loungeset af te komen (heb je er al een trouwens? wij hebben er genoeg!) dan kun je lekker aan de slag in de tuin. De groei en bloei nemen langzaam af, dus is het tijd voor wat snoeiwerk. Geef je haag nog één laatste knipbeurt en zorg dat ‘ie smaller is aan de bovenkant. Zo krijgen alle takken genoeg licht.

Knip uitgebloeide bloemen weg om zoveel mogelijk energie aan de nieuwkomers te geven. Snoei daarnaast de bes- en braamstruiken en de lavendelbloemen terug deze maand. Niet te diep, dan blijven ze vorstbestendig (ook al willen we nog niet praten over kou).

3. Houd je gazon gezond

In deze warme maand is het extra fijn én extra leuk om je gras te maaien. Alleen al die geur, heerlijk! Maak van het maaien een wekelijks klusje, bijvoorbeeld op zondagavond. Let wel even op de hoogte van je messen. Als het droog en warm is kun je het gras beter wat hoger laten. En bemest je gazon nog één laatste keer. Het liefst wanneer er regen is voorspeld. Wedden dat het gras bij de buren dan niet groener is?

4. Hou ongenode gasten buiten

Op je zomerfeestjes of barbecues komen vaak wat ongenode gasten af: wespen. Een nuttig beestje, maar niet op je hamburger of in je cocktail. Hang daarom genoeg horren of vliegengordijnen op, zodat ze in ieder geval niet binnenkomen. Zet daarnaast een kruidentuin op je terras of balkon. Wespen hebben een hekel aan de geur van kruidnagel, munt, rozemarijn en andere kruiden. En als ze zich daar niets van aantrekken, hou dan de wespenspray in de aanslag.

5. Aanpakken die zomervakantie

Een paar weekjes vrij deze zomer? Daag jezelf uit met een grotere klus. We hebben verschillende stappenplannen waarmee jij zelf de mooiste dingen kunt maken. Maak bijvoorbeeld een ombouw voor je gasbarbecue, eentje voor je kliko’s of ga voor een stijlvolle zwevende loungebank? Het is nog volop zomer tot en met 23 september, dus neem het ervan!

Trek de zomer lekker door met dit to-do lijstje. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige barbecue en serveer je geoogste groente en fruit erbij. Daar doe je het toch voor? In september zijn we er weer met een nieuwe to-do lijst. Fijne maand toegewenst!