Januari is de maand van goede voornemens. Daarom staat de klus- en tuinkalender van deze maand in het teken van alles wat goed is. Want het is goed om eens lekker op te ruimen. En om een kast te op te knappen in plaats van een nieuwe te kopen. Maar het is ook goed om iets moois te maken voor egels in de winter en om je huis en tuin voor te bereiden op sneeuw en vorst. Doe je ook mee?  

Binnenklussen

Deze klussen voor in huis zijn ideaal als het buiten koud en guur is. Nu is een perfect moment om je kerstboom en kerstdecoratie eens echt goed op te ruimen. Heb je bergruimte te kort? Geef die oude kast dan een lik verf of maak een hele nieuwe kast. Fijn: als je binnen lekker bezig bent hoeft je thermostaat niet zo hoog, want je krijgt het vanzelf lekker warm.

Upcycle een oude kast met verf
De nieuwste trend op het gebied van duurzaam wonen is ‘upcyclen’. Dat betekent dat je een oud meubel nieuw leven inblaast door het op te knappen. Een goede trend als je het ons vraagt, want zo draag je bij aan minder verspilling en dus aan een beter milieu. De makkelijkste en leukste manier om een kast op te knappen is met een lik verf. Want daarmee geef je een kast een hippe nieuwe look met heel weinig inspanning. En als je ons stappenplan kast verven volgt dan is het helemaal een fluitje van een cent.

Interieur-tip: maak je interieur fris en rustig en schilder de muur achter het kastje in dezelfde kleur met matte muurverf!

Ruim je kerstboom en kerstdecoratie netjes op
De feestdagen zijn weer achter de rug en hopelijk heb je genoten van je kerstboom en alle mooie kerstdecoratie in huis. Het is een beetje ongezellig, maar het is nu echt tijd om je kerstboom af te tuigen en de decoratie op te bergen. Hoe? Hier geven we een paar heel handige kerst-opruimtips. Maar voordat je daaraan begint is het handig om te kijken of je wel genoeg opbergboxen in huis hebt. Want die heb je nodig hoor!

Maak een industriële kast!
Ben je op zoek naar een mooie kast met veel bergruimte? Dan is deze industriële kast zeker wat voor jou! Dat hij er te gek uitziet hoeven we je vast niet te vertellen, maar dat hij handig is willen we toch nog even kwijt. Want deze kast heeft niet alleen twee stoere diepe planken, hij heeft ook twee deurtjes waar je van alles achter kunt opbergen. En het leukste: je maakt hem helemaal zelf! Heb je geen zin om te klussen? Dan is dit robuuste opbergrek van staal wat voor je. Want die hoef je alleen maar even in elkaar te zetten.

Buitenklussen

Heb je binnen alles opgeruimd, in elkaar gezet en geverfd? Dan kun je nu verder met de buitenklussen. Want ook buiten is weer van alles te doen deze maand. Zelf een leuk egelhuisje maken bijvoorbeeld. En hoe zit het met je buitenverlichting? Ook daar geven we hier handige tips voor.

Maak een gezellig egelhuisje
Een opgeruimde tuin is fijn, maar toch is het goed om niet alle bladeren weg te halen voor de winter. Want voor egels is een berg bladeren een warme plek om te overwinteren. Laat daarom altijd wat liggen in je borders. Wil je de egels dit jaar echt goed helpen? Maak dan een egelhuisje en zet die zo snel mogelijk in je tuin. Moeilijk? Welnee. Met ons stappenplan egelhuisje maken heb je dat binnen twee uur al gedaan. Namens de egels alvast: dank je wel!

Hang een buitenlamp op
Verlichting in je tuin is handig – het zorgt ervoor dat je alles goed ziet en houdt inbrekers uit je tuin. En het staat nog gezellig ook. Heb je nog geen buitenverlichting? Zoek hier dan een mooie buitenlamp met sensor uit, want daarmee verlicht je je tuin zonder energie te verspillen. Als geld wilt besparen sluit je jouw nieuwe lamp zelf aan met hulp van ons stappenplan buitenlamp ophangen.

Tuinklussen

Wist je al dat je ook in je tuin heel veel kunt doen in de winter? Je kunt je voor- en achtertuin namelijk ook een vrolijke winter-look geven door er winterharde planten en struiken neer te zetten. En ben je al voorbereid op sneeuw? Want het is natuurlijk hartstikke mooi en leuk, maar sneeuw kan ook voor ongemak en schade zorgen. Lees daarom ook onze tips hieronder.

Bereid je huis en tuin voor op sneeuw
Denk je dat het gaat sneeuwen en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Bereid je huis en tuin daarom nu alvast voor op winterse omstandigheden. Dat doe je door een sneeuwschuiverstrooizout en strooiwagen in huis te halen. Maar ook door je dakgoot schoon te maken en door je leidingen te ontluchten. Hoe je dat doet en wat je nog meer kunt doen om je voor te bereiden op de winter lees je in ons blog met maar liefst 10 superslimme sneeuwtips.

Fleur je tuin op
Een mooie en zonnige winterdag is perfect om je tuin aan te pakken. Of beter: om hem op te fleuren. Want als je niks aan je tuin doet dan wordt het een ongezellige boel met al die kale takken en uitgebloeide planten. Kies daarom dit jaar voor een winterharde tuinplanten en struiken – zoals lavendel, buxus of een mooie olijfboom. Hoe je dat aanpakt en welke planten en struiken nog meer winterhard zijn, vertellen we je hier.

Zo, dat zit er weer op voor deze maand. Of heb je zin in nog een leuke klus? Kijk dan even hier voor meer klusinspiratie. Of kom gezellig langs bij een van onze winkels bij je in de buurt!