Gelukkig nieuwjaar! De kortste dag is achter de rug, het is tijd voor kleur in je woning, tuin en leven! Deze maand pak je kleine klussen aan die je daarbij helpen. Op naar lichtere maanden!

Binnenklussen

Januari is de maand van je huis opruimen en opknappen, om het jaar goed in te gaan. Deze klussen helpen jou daarbij.

 • Kerstboom opruimen: met de feestdagen achter ons wordt het vroeg of laat tijd om de kerstboom weer op te ruimen. We hebben een aantal handige Kerstboom-opruimtips om deze kleine klus soepel te laten verlopen! 
 • Energie besparen: staat 'besparen' ook op jouw lijst van goede voornemens? Heel verstandig! Dit voornemen is makkelijk in te lossen met deze 5 makkelijke energiebesparende maatregelen. Met o.a. tochtstrips, radiatorfolie en een slimme thermostaat heb je al snel een goede verlaging van je energierekening te pakken. Ook het aanschaffen of huren van zonnepanelen helpt je met je voornemen. Succes!
 • Badkamer opknappen: met een klein beetje werk is jouw badkamer weer als nieuw. Begin met het ontkalken van de douchekop of trakteer jezelf op een nieuwe douchekop, zodat het water weer goed en schoon stroomt. Geef ook de rest van je badkamer meteen een goede schoonmaakbeurt.
  Kan je badkamer wel een grotere verandering gebruiken? Kies dan voor het installeren van een hangtoilet. Blijf in die klus-spirit en kies voor zwart in de badkamer, want met wat kleine aanpassingen geef jij 'm zo een moderne hotelvibe.
 • Meubels opknappen of maken: bij een happy new year hoort een happy new color! Geef je oude meubel een verfbeurt, we leggen stap voor stap uit hoe jij aan de slag gaat met een kast verven. Wanneer je geen oud meubel hebt, maar wel een uniek exemplaar wilt, klus dan zelf je designer tv-meubel of badkamermeubel!
 • Lambrisering verven: door je lambrisering te verven geef je in een handomdraai een compleet nieuwe look aan je kamer. Haal een sfeervolle kleur muurverf in huis en ga aan de slag. Het fijne aan deze verfbeurt? De nieuwe kleur gaat maar tot heuphoogte, dus je hoeft niet tot ver boven je eigen lengte aan de slag te gaan. 

Buitenklussen

Sneeuw en vorst kan flink wat schade veroorzaken buiten. Zorg daarom met deze klussen ervoor dat je schade aan je dakgoot en kliko voorkomt of verhelpt.

 • Dakgoot checken: inmiddels hebben flink wat bladeren hun plek aan de boom ingeruild voor jouw dakgoot. In onze Klus- en tuinkalender van november raadden we je al aan om een bladvanger te plaatsen. Deze maand kunt je 't beste nogmaals je dakgoot schoonmaken, zodat je lekkage voorkomt. Wanneer 't te laat is en je goot kapot is, helpen we je met het stappenplan dakgoot reparatie
 • Kliko ombouw maken: als het weer het even toe laat, kan het harstikke lekker zijn om buiten aan de slag te gaan. Wat dacht je van een kliko ombouw maken? Meestal kunnen de bakken wel een make-over gebruiken. Daarnaast voorkom je met de ombouw dat je kliko's omvallen bij harde wind of bedolven raken onder de sneeuw.

Tuinklussen

In deze koude tijden kan je tuin ook wel wat liefde gebruiken. Deze klussen helpen om je tuin ook in januari te laten stralen.

 • Verwijder sneeuw: na een winterse bui blijft er vaak sneeuw op je heg of buxus liggen. Ook al is het een idyllisch gezicht, je kunt het er beter af schudden. Zo breken de dunne takken niet af en blijft je struik mooi vol! Let verder op je eigen veiligheid en maak je paden begaanbaar met een sneeuwschuiver en strooizout. Lees ook onze andere tips voor het sneeuwvrij maken van je tuin.
 • Planten snoeien. Haal je snoeigereedschap maar in huis, want je mag beginnen met het knipwerk! Je begint deze maand met het snoeien van de fruitbomen en struiken, dus pak de druivenplant en appel- en perenboom maar aan. Knip ook de rotte vruchten weg, zodat de rest van de boom en grond gezond blijft. Tip: kijk tijdens je snoeironde ook goed naar de grond. Uitstekende kluiten van verschillende planten en bomen kun je het beste voorzichtig terug duwen. Bekijk meer tips om je tuin winterklaar te maken
 • Planten poten: Maak een einde aan de grauwe periode, creëer een gezellige wintertuin met deze tips. En goed nieuws: deze maand mogen de viooltjes, helleborus en wintergeide de grond in! Tip: denk ook alvast na over welke planten en bloemen je verder graag in het voorjaar en de zomer ziet. Maak een planten-plan, zodat je de komende maanden verder kunt poten!

Veel plezier en succes met deze nieuwjaarsbezigheden!