Nieuwe kit over oude restjes

Veel makers gaan hier de fout in. Het goed verwijderen van oude kitresten is misschien net zo belangrijk als het strak aanbrengen van de nieuwe laag. De kans is groot dat de nieuwe kitlaag loslaat als de oude er nog onder zit. Pak voor je begint een stanleymes, snijd de oude kit weg en verwijder de restjes met speciale siliconenverwijderaar. Heb je dat niet in huis? Nagellakremover wil ook wel eens helpen. Lifehacks!

Niet goed schoonmaken

Niet het leukste onderdeel van klussen, wel een hele belangrijke: schoonmaken. Als de ondergrond niet schoon is, pakt de nieuwe kitlaag niet goed. Zorg er daarom voor dat alles schoon, droog en vetvrij is voordat je gaat kitten. Met een niet-pluizende doek en een scheut allesreiniger is het echt binnen één minuut gedaan.

Willekeurige kit gebruiken

Een veelvoorkomende valkuil is het gebruiken van de verkeerde kit. Zorg ervoor dat je weet wat én waarom je gaat kitten. Sanitairkit is bijvoorbeeld perfect voor het waterdicht maken van de badkamer en keuken, maar is niet de beste optie voor isolerende beglazingen. Bij Praxis geven we je graag advies.

Kies ook altijd de kleur kit die het beste bij je klus past. Er zijn namelijk veel meer opties dan wit. Een kitrand staat het mooist als het is afgestemd op de kleur van je kozijn, tegels of meubels.

Teveel of te weinig kitten

Als je niet ervaren bent in het aanbrengen van kit, is het moeilijk te bepalen hoeveel je in de voegen moet spuiten. Als je te weinig aanbrengt krijg je lelijke geultjes en als je teveel aanbrengt krijg je overtollige bobbels. Probeer zo rustig mogelijk te kitten en goed aan te voelen wanneer er genoeg kit inzit. Vooral in de hoeken.

Slordig afstrijken

Als kit niet netjes wordt afgestreken, kan het lelijke vlekken of oneffenheden achterlaten. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om een strakke kitrand te krijgen. Plak voor je begint altijd je tegels of meubel af. Na het kitten kun je de rand zelfs afstrijken met je duim. Maak deze wel even nat van tevoren, dan komen de kitresten er zonder vlekken vanaf. Je kunt natuurlijk ook een kitspatel of een oud pasje gebruiken. En als je van tevoren even oefent, krijg je het mooiste resultaat.

Wil je leren kitten als een vakman?

Kitten

Tips & tricks voor mooi, strak en waterdicht kitwerk.

Tijdens deze workshop legt een vakman je precies uit welke kit het best is voor je klus. Ook ga je aan de slag met ontvetten, kitspuiten, kitmaatjes en het vervangen van oude kitranden. Fijn om het eerst tijdens een workshop bij ons te oefenen, voordat je begint aan je eigen tegels, keuken of badkamer.

Schrijf je in bij een Praxis in de buurt