Wanneer je onze straat in rijdt, zie je een optocht aan mooi onderhouden tuinen. Van strak gemaaide gazons tot bloeiende bloemenperken en vers gebeitste tuinhekken. Alles ligt er spik en span bij. Het is dan ook des te meer gênant wanneer je stopt voor ons huis…

Als onkruid tussen de terrastegels steekt onze tokkie tuin er lelijk bij af. Ligt de oprit van de buurman kaarsrecht, bij ons lijkt het alsof er een aardbeving heeft plaatsgevonden. Heeft de buurvrouw een robot grasmaaier die tot op de millimeter nauwkeurig maait, bij ons loop ik met verlengsnoer en trekmaaier een uur lang te zwoegen. Is er in de tuin van de buren geen plukje onkruid te bekennen, onze tuin is er mee overladen.

“Elk moment kunnen Mowgli en Balou tussen de coniferen vandaan lopen”

Soms heb ik het idee dat ik in Jungle Book ben belandt. Alsof elk moment Mowgli en Balou de beer tussen de coniferen vandaan kunnen lopen. Spannend, maar niet echt de droomtuin die ik voor ogen had. In mijn hoofd heb ik namelijk de grootste plannen. Daar is de rommelige voortuin verandert in een bloeiende bloemenzee met appelgroen gazon. En de overwoekerde achtertuin is in gedachten al een prachtige veranda met gezellige loungehoek. Nou, wat let je, hoor ik je denken.

De reden dat onze jungle tuin nog niet is gekapt, is te wijten aan de verbouwing. De focus lag de afgelopen jaren vooral op de binnenkant van het huis. Om er te kunnen wonen, moet eerst de badkamer, keuken en slaapkamer af. De tuin is dan de laatste prioriteit. Met het gevolg dat de tuin meer als een stortplaats gebruikt werd, dan als een plek van ontspanning. Voorheen had ik daar geen problemen mee, maar nu het zonnetje begint de schijnen en de lente officieel is begonnen, merk ik dat de tuin een doorn in mijn oog is. Het begint bij mij te kriebelen. En nee, dat komt niet door de vele brandnetels.

Nu de verbouwing op het einde loopt en binnen nagenoeg af is, kan ik mijn focus leggen op de tuin. Het moodboard is gemaakt, het tuingereedschap is ingeslagen en het weer schijnt alleen maar beter te worden. Als ik nu begin, kunnen we eind augustus nog de laatste zonnestralen meepakken in onze loungehoek.

Is jouw tuin ook verandert in een jungle? Of wil je jouw tuin gewoon opnieuw inrichten? Lees hier hoe je in 5 stappen je droomtuin ontwerpt.