Na een lange winterperiode brengt maart weer wat leven in de brouwerij. En in je tuin!

Ook al is maart erg onvoorspelbaar, stiekem kun je al beginnen met de eerste voorbereidingen op de lente. Zet de volgende punten maar op je to-do-lijstje:

Wied het onkruid in je tuin

Ja hoor, twee zonnestralen en ook het onkruid wordt enthousiast. Maart is hét moment om het opkomende onkruid er volledig uit te trekken. Nu is het namelijk nog gemakkelijk te doen. Wil je onkruid helemaal tegengaan in je tuin? Dek de grond dan na het wieden af met een mulchlaag van compost, cacaodoppen of schorssnippers. Door het mulchen van je tuin, wordt het onkruid te moeilijk gemaakt om te groeien.

Maak je gazon klaar voor de zon

Na enige tijd kan er een viltlaag ontstaan in de graszoden van je gazon. Dat is een dunne laag van voornamelijk afgestorven gras, die verstikkend werkt voor je gras eronder. Deze viltlaag kun je gemakkelijk met een hark weghalen.

Pak meteen even door met het beluchten van je gazon. De wortels van grassprieten hebben namelijk ook lucht nodig. Dat doe je met grasprikkers en het strooien van een zand- en compostmengsel.

Vis het blad uit de vijver

Tijd om afgevallen bladeren en bodemvuil weer uit je vijver te vissen. Ook de dompelpomp kan er weer in. Als het water weer een temperatuur van 10 graden heeft bereikt, mogen de vissen weer dagelijks gevoerd worden. Let op: geef niet meer dan ze opeten, de restjes kunnen algengroei bevorderen.

Was je ramen en kozijnen

Na de winter is het belangrijk dat je ramen en kozijnen goed gewassen worden. En dan vooral de sponningen en profielen. Dat zijn de gleuven en groeven van de balken. Zo gaat je schilderwerk een stuk langer mee. En schijnt de zon mooier naar binnen!

Controleer de dakpannen

Liggen alle dakpannen er nog op? Winters weer kan nog wel eens voor weggewaaide, verschoven of gebroken pannen zorgen. En dat kan weer leiden tot lekkages. Controleer daarom of alles nog goed ligt, of laat het even doen. Zo gaat je dak én je huis het langst mee.

Met deze 5 punten kun je wel even in de weer. Je hebt precies één maand voordat de nieuwe to-do-lijst van april weer voor je klaarstaat. Een mooie maand gewenst!