5..4..3..2..1.. Gelukkig nieuwjaar! Een jaar vol nieuwe wensen en voornemens. En daar helpen we je graag bij. Deze maand geven we dan ook 5 kleine klus to-do tips voor het onderhouden, verduurzamen en gezellig maken van je huis. Klein beginnen, heeft namelijk het grootste resultaat. Dus trek iets warms aan en ga knallend het nieuwe jaar in. Succes!

1. Verwijder vuurwerk op je dak

Wanneer je bijgekomen bent van een prachtige jaarwisseling vol sierlijk en knallend vuurwerk, is het slim om je dak en goot te controleren op feestelijke restjes. Dat vuurwerk in de lucht, komt namelijk net zo hard weer naar beneden. Haal die resten weg en controleer de buitenkant van je huis op vuurwerkschade. En nu je er toch bent, kun je meteen checken of alle dakpannen nog op hun plek liggen. Dat voorkomt lekkages. Wel zo fijn met die kou.

2. Afvoeren die viezigheid

Je badkamer en wastafels zien er spik en span uit aan de buitenkant, maar wat dacht je van de binnenkant? Het vuil dat zich ophoopt belemmert de afvoer van water en verspreidt een onaangename lucht. Maak daarom regelmatig de sifon onder de wastafels schoon. Afvoer verstopt? Check hier hoe je dat oplost. Ook rioleringsbuizen kunnen verstopt raken door aangekoekt vuil of zeepresten. Laat daarom de warme kraan lopen en de wasmachine draaien op 90 graden. Zo spoelt het vuil weg en worden verstoppingen voorkomen.

3. Bespaar warmte, energie en geld

Goede voornemens om kosten te besparen en wat liever te zijn voor het milieu? Mooi! In de koude wintermaanden gebruikt iedereen meer energie, maar er zijn genoeg manieren om die te besparen. Zo kun je naden en kieren dichten om kostbare warmte in huis te houden. Plaats tochtwering onder en langs buitendeuren en een brievenbusborstel in je brievenbus. Voor het dichtmaken van naden in de vloer, de nok van het dak, de gevel, kozijnen en aansluitingen gebruik je tochtstrips, schuim of kit. Die investering, verdient zich direct terug op je energierekening.

4. Snoeien in de winterzon

Ook al is het koud, met een zonnetje in januari is het heerlijk om in je tuin te werken. Zeker als je nog vakantie hebt. De eerste maand van het jaar is heel geschikt om fruitbomen, planten en struiken te snoeien. Dan zijn ze alvast klaar voor het voorjaar. Doe dit alleen niet als het nog vriest.

Druivenstruik in de tuin? Dan is het tijd om houtachtige takken aan te pakken en de struik vorm te geven met een wintersnoei. Dit bevordert een rijkelijke oogst. En als je klaar bent, ga je binnen lekker opwarmen met warme glühwein. Win-win!

5. Voeg kleur toe aan je wintertuin

Werken in de tuin kan altijd, zolang het niet vriest. Planten planten dus ook. Maak je tuin deze maand extra vrolijk en kleurrijk met viooltjes, helleborus of winterheide. Is er onverwacht weer vorst op komt? Bescherm ze dan door ze te bedekken. Geef daarnaast je kuipplanten - dat zijn tropische planten in potten of bakken - ook genoeg water in de winter. Zo kunnen ze het weer prima aan in Nederland.

We weten zeker dat je deze goede voornemens gemakkelijk afstreept. Ga dus lekker knallen deze maand. En voor hulp, weet je ons te vinden. Succes!