Omdat februari niet bekend staat als de meest sprankelende periode, geven we je graag tips om je huis en tuin wintervrij én klaar te maken voor warmere tijden. Zet de volgende punten maar op je februari to-do-list.

Snoeien in de tuin

Beginnen je groene vingers te kriebelen bij de eerste zonnestralen? Alle bladverliezende bomen en struiken kun je het best snoeien als ze in rust zijn. Februari is daar dus een mooie tijd voor. Door ze elk jaar te snoeien blijven ze goed in vorm, haal je zwaktes en ziektes weg en wordt de bloei in het hoogseizoen het mooist.

Let op: februari is de laatste maand waarin heesters en andere struiken en planten gesnoeid kunnen worden.

Controleer het hout in je tuin

Nu de schuttingen en pergola’s buiten nog niet begroeid zijn, is het slim om ze even te controleren. Repareer indien nodig, behandel het hout met een houtbeschermingsmiddel of beits de schutting of pergola in een nieuwe kleur.

Vergeet ook de houten vogelhuisjes en voederplanken niet! Schrob ze bij voorkeur af met soda en heet water; dit voorkomt verspreiding van ziektes. Zo kun je in de lente weer lekker vogelspotten in eigen tuin.

Maak je dakgoot bladvrij

Het weer is in deze maand erg onvoorspelbaar. Meestal is het nog erg koud, guur en nat. En al dat water moet natuurlijk goed weg kunnen. Omdat het slim is om één a twee keer per jaar je dakgoot even te legen, kun je de herfst- en lenteperiode aanhouden hiervoor. Dus als het niet vriest (te gevaarlijk) ga je die ladder op en schep die dorre bladeren uit je goot. Woon je te hoog? Dan kan je deze klus natuurlijk het beste uitbesteden, wel zo veilig!

Controleer je schilderwerk

Is je schilderwerk buiten aan vervanging toe? Dan kun je in februari al overwegen om de kwast erbij te pakken (mits het niet meer zo koud is). Schilderen doe je met temperaturen tussen de 5 en 25 graden. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit. Schilderen in de warme zon vraagt ook om extra aandacht. (Eind) februari is dus een fijne periode om met verven te beginnen.

Ga deze maand lekker aan de slag met deze 4 punten. In maart hebben we weer een nieuwe to-do-lijst voor je. Maak er wat moois van!