Hier zijn 5 tips om je laminaatvloer te onderhouden.

1. Zorg dat zand buiten blijft

Op een laminaatvloer zullen niet snel krassen ontstaan. Laminaat is namelijk voorzien van een harde, beschermende kunststoflaag. Toch kunnen zanddeeltjes op de vloer krasjes veroorzaken. Het nadeel is dat krassen in laminaat niet goed te herstellen zijn. Dat is jammer zeker als je zelf aan de slag bent gegaan met laminaat leggen. Zorg daarom voor schoonloopmatten bij de deur en haal de stofzuiger er regelmatig overheen.

2. Vilt, vilt, vilt

Ook zware meubels, schuivende stoelen en plantenpotten kunnen je vloer bekrassen. Zorg er daarom voor dat ze allemaal voorzien zijn van vilt. Beplak de poten en onderkanten met viltstickers en zorg dat je ze op tijd vervangt. Dat is beter voor je meubels en beter voor je vloer.

3. Dweil met héél weinig water

Het fijne aan laminaat is dat het erg gemakkelijk schoon te maken is. Even stofzuigen, een vochtige doek eroverheen en klaar. Het beste is om dit één keer in de twee weken te doen. Gebruik hiervoor een goede dweil en wring deze altijd heel goed uit. Laminaat is erg gevoelig voor vocht en kan door een teveel aan water onherstelbaar beschadigd raken.

4. Wees voorzichtig met reinigers

Tijdens het schoonmaken wordt er snel naar allesreiniger gegrepen. Maar mocht je een reiniger willen gebruiken, kies dan specifiek voor laminaatreiniger. Deze is speciaal gemaakt voor het materiaal en is te gebruiken bij vrijwel alle vlekken. Laat allesreiniger, groene zeep of agressieve reinigingsmiddelen maar in de kast staan.

5. Hardnekkige vlekken verwijderen

Soms komen er vlekken op je vloer die grondig schoongemaakt moeten worden. Heb je bijvoorbeeld vlekken van teer, inkt of schoenzolen? Dan gebruik je terpentine, aceton en een vochtige doek. Bij chocolade- of vetvlekken gebruik je wat spiritus met een vochtige doek. Voor de rest voldoet water of een goede laminaatreiniger.

Met deze 5 tips blijft je laminaatvloer in de allerbeste staat en gaat ‘ie tot wel 10 jaar mee. Goed onderhoud is dus zeker de moeite waard.