Met deze 5 tips blijft je houten vloer als nieuw.

1. Houd het vuil zoveel mogelijk buiten

Een prachtige houten vloer wil je natuurlijk zo lang mogelijk stralend schoon houden. Daarom is het verstandig om zand, steentjes en ander vuil van buiten lekker buiten te laten. Schaf goede droogloopmatten aan en verwissel je schoenen voor sloffen in de gang. Scheelt weer schoonmaken. 

2. De wekelijkse schoonmaak

Wat voor maatregelen je thuis ook neemt, er zal altijd wat vuil op de vloer komen. Dit kun je gewoon met een zachte bezem wegvegen. Stugge bezems kunnen de toplaag van je houten vloer beschadigen. Als je liever de stofzuiger erbij pakt, gebruik dan altijd een zachte borstelkop.

3. Weinig water met natuurzeep of azijn

Een á tweewekelijks neem je de vloer af met een vochtige dweil en wat natuurlijke zeep of een scheutje azijn. Wees voorzichtig en gebruik niet teveel water, daardoor kunnen de planken kromtrekken en vlekken ontstaan. Vervang het water wanneer het troebel wordt.

Let op: heb jij je houten vloer met vloerolie behandeld? Dan is het beter om deze de eerste weken niet met water schoon te maken.

4. Een jaarlijkse beurt met onderhoudsolie

Een houten vloer zet je het liefst één keer per jaar in de onderhoudsolie. Maak je vloer van tevoren grondig schoon met een goede reiniger en wat water. Laat hem goed drogen voordat je begint.

Hierna kun je beginnen. Breng de olie dun aan en laat dit 5 minuutjes intrekken. Daarna boen je het product in de vloer met een pluisvrije, katoenen doek.

Zorg ervoor dat je overtollige olie na het boenen van de vloer afdept. Na 4 uur is de vloer weer droog. Tip: loop er de eerste 24 uur alleen op sokken overheen. Zo krijg je het mooiste resultaat.

5. Vraag altijd advies op maat

Houten vloeren komen in alle soorten, maten, behandelingen en afwerkingen. Sommige zijn geolied en andere weer geverfd. Praxis helpt je graag op weg, maar vraag in de winkel altijd om onderhoudsadvies op maat. Zo weet je zeker dat je vloer in de beste staat blijft.

Met deze 5 tips blijft je houten vloer op z’n mooist. En nog een laatste tip: vergeet niet de onderkant van je meubels te voorzien van vilt. Krassen voorkomen is beter dan repareren. Heel veel succes!