De tuin, balkon of terras heeft het afgelopen seizoen niet veel aandacht gekregen, maar nu de maand maart weer is begonnen kan het wel een opfrisbeurtje gebruiken. We hebben een handig stappenplan voor je gemaakt om orde op zaken te stellen:

Stap 1: Opruimen en opknappen

In de winter komen we weinig in de tuin. Daarom is stap 1 niet altijd de leukste, maar wel het meest nodig: opruimen! Begin met het opruimen van losse blaadjes en gooi de potten weg die winter niet hebben doorstaan. Kijk ook met een kritisch oog naar je tuin, terras of balkon. Wat is kapot of echt toe aan opknapbeurtje? Gooi het weg of vervang het voor iets nieuws. Check ook meteen de schutting, het tuinhuisje, de schuur en al het andere houtwerk. Een opgeruimde tuin is een goed startpunt!

Stap 2: Goed tuingereedschap

Zorg dat je voor jouw klussen het tuingereedschap op orde hebt. Goed gereedschap is het halve werk, ook in de tuin. Denk aan: tuinhandschoenen, een schoffel, een tuinschep, een tuinslang, een hogedrukspuit, een snoeischaar en een hark.

Stap 3: Snoeien

Tip: Begin niet te vroeg met snoeien! In maart/april kan je beginnen met het snoeien van de vroegbloeiers, zoals bijvoorbeeld de heester. Halverwege mei is het over het algemeen wel klaar met nachtvorst en kan je veilig snoeien zonder dat de planten de nachtvorst niet meer overleven. De vlinderstruik, horstensia, rozenstruik en lavendel zijn voorbeelden van najaarsbloeiers. En snoei natuurlijk ook dode en beschadigde takken mee.

Stap 4: Tegels reinigen en gras maaien

In de winterperiode krijgen je tegels het ook zwaar te voortduren. Met een hogedrukspuit kan je makkelijk groene aanslag verwijderen  en het terras er weer gloednieuw uit te laten zien. Voor een mooie grasmat is regelmatig gazon onderhoud heel belangrijk. Nu het weer warmer gaat worden groeit het gras hard. Tijd om het gras te gaan maaien. Door het maaien heeft het gras wel wat extra voedingsstoffen nodig. Je gazon bemesten doe je in de periode van april t/m oktober 3 keer. Hiermee zorg je er voor dat het gras goed blijft groeien!

Stap 5: Tuinmeubelen check

Ook je tuinmeubelen kunnen wel een poetsbeurtje gebruiken na de winter. Daarnaast kunnen de meeste tuinkussens tegenwoordig wel in de wasmachine. Zo niet, maak dan even een sopje en schrob de kussen gemakkelijk schoon. Nog even laten drogen in de zon en je kunt weer heerlijk loungen.

Stap 6: Plantjes!

Om het lentegevoel echt compleet te maken kunnen een paar fleurige lentebloeiers niet ontbreken! Met bloemen en planten geef je de tuin een natuurlijke en kleurrijke uitstraling. Met de juiste potten creëer je de sfeer van jouw keuze. Kies met strak vormgegeven plantenpotten voor een eigentijdse tuin of een plantenbak van hout voor een landelijke tuin. Het is nu ook de tijd om zomerbloemzaden te planten in de tuin, zodat je in juni en juli er heerlijk van kunt genieten.

Stap 7: Sfeer creëren

Naast alle bloemen en planten is het leuk om je tuin, terras of balkon wat meer sfeer te geven. Dit kan gemakkelijk met passende accessoires en verlichting. Vind je het lastig om de juiste accessoires te kiezen? Geef je tuin een thema, maak een moodboard en zoek daar de accessoires bij uit!

Top 5 lentebloeiers

1. Viool

Het hoornviooltje ook wel de Viola Cornuta genaamd is wel één van de bekendste uit de viooltjesfamilie. Het is een kruidachtige plant afkomstig uit de Pyreneeën en het Cantabrisch Gebergte. De Viola Cornuta heeft een kleiner bloemetje dan de gewone viool en is in meer kleuren verkrijgbaar.

2. Rhododendron

De Rhododendron is een plant afkomstig uit een hele grote familie van 600 tot 1000 soorten in de heidefamilie. Deze prachtige planten staan erom bekend dat zij vroeg in het voorjaar bloeien en behoren tot de groenblijvende heesters. De plant heeft niet veel onderhoud nodig is daarom ideaal voor diegene die niet zulke groene vingers heeft.

3. Scheefkelk

De scheefkelk ook wel bekend als de Arabis blepharophylla is afkomstig uit California en groeit zeer goed in een rotstuin al voegvuller of tussen de bestrating. Het is een gemakkelijke plant in onderhoud en heeft een rijke, kleurige bloei.

4. Engels Gras

De Armeria Marittima beter bekend als Engels Gras komt van nature voor op de zilte gronden langs de kust van Ierland, Engeland, Nederland, Denemarken en langs de fjorden in Noorwegen. De plant kan 5 – 50 cm hoog worden en bloeit van mei tot en met de herfst met meestal roze bloemen maar er kan ook af en toe een witte tevoorschijn komen. Het is een onderhoudsvriendelijke plant, deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek en met een groepje bij elkaar.

5. Anjer

De Dianthus (anjer) is echt een vrolijke verschijning en een genot voor het oog. Opvallend zijn de kleine, geurende bloempjes. De wilde vorm van deze plant kom je het meeste tegen in landen rond de Middellandse Zee omdat deze van veel zon houdt. De kweekvorm zoals deze Pink Kisses (rechts) is geschikt voor zowel binnen als buiten en zowel voor de volle tuingrond als in pot.

Wil je je tuin een grotere make-over geven? Met onze stappenplannen kan je makkelijk zelf een schutting plaatsen, terras aanleggen of kunstgras leggen. Zo is jouw tuin helemaal klaar voor de lente!