Het zonnetje laat dan misschien nog even op zich wachten, maar wat in het vat zit verzuurt niet zullen we maar zeggen. Het geeft ons wel even de tijd om de tuin en het balkon voorjaarsklaar te maken zodat we straks als het lentezonnetje schijnt, alleen nog maar een boekje en tuinkussens erbij hoeven te pakken. In deze blog laten we de voorjaarsbloeiers voor meer kleur in je tuin zien en delen we tips en tricks voor tuinieren in het voorjaar…

Welke plantjes mogen er in het voorjaar absoluut niet in je tuin ontbreken? We hebben een mooie top 5 voor je op een rijtje gezet.

1. Viool

Het hoornviooltje ook wel de Viola Cornuta genaamd is wel één van de bekendste uit de viooltjesfamilie. Het is een kruidachtige plant afkomstig uit de Pyreneeën en het Cantabrisch Gebergte. De Viola Cornuta heeft een kleiner bloemetje dan de gewone viool en is in meer kleuren verkrijgbaar.

maleviksrosentradgard.blogspot.nl
weddingwonderland.it

2. Rhododendron

De Rhododendron is een plant afkomstig uit een hele grote familie van 600 tot 1000 soorten in de heidefamilie. Deze prachtige planten staan erom bekend dat zij vroeg in het voorjaar bloeien en behoren tot de groenblijvende heesters. De plant heeft niet veel onderhoud nodig is daarom ideaal voor diegene die niet zulke groene vingers heeft.

jardinage.ooreka.fr
plantexpress.eu

3. Scheefkelk

De scheefkelk ook wel bekend als de Arabis blepharophylla is afkomstig uit California en groeit zeer goed in een rotstuin al voegvuller of tussen de bestrating. Het is een gemakkelijke plant in onderhoud en heeft een rijke, kleurige bloei.

diyandmag.com
plantnu.nl

4. Engels Gras

De Armeria Marittima beter bekend als Engels Gras komt van nature voor op de zilte gronden langs de kust van Ierland, Engeland, Nederland, Denemarken en langs de fjorden in Noorwegen. De plant kan 5 – 50 cm hoog worden en bloeit van mei tot en met de herfst met meestal roze bloemen maar er kan ook af en toe een witte tevoorschijn komen. Het is een onderhoudsvriendelijke plant, deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek en met een groepje bij elkaar.

bluestoneperennials.com
http://inspirationlane.tumblr.com

5. Anjer

De Dianthus Pink Kisses(anjer) is echt een vrolijke verschijning en een genot voor het oog. Opvallend zijn de kleine, geurende bloempjes met zachtroze aan het uiteinde van de blaadjes tot donkerroze in het midden van de bloem. De wilde vorm van deze plant kom je het meeste tegen in landen rond de Middellandse Zee omdat deze van veel zon houdt. De kweekvorm zoals deze Pink Kisses is geschikt voor zowel binnen als buiten en zowel voor de volle tuingrond als in pot.

cottagemagpie.com
newplantsandflowers.com

Tips & trics voor tuinieren in het voorjaar

De tuin/balkon heeft het afgelopen seizoen niet zoveel aandacht gekregen maar nu de maand maart weer is begonnen kan de tuin wel een opfrisbeurtje gebruiken. We hebben een mooi stappenplan voor je gemaakt om orde op zaken te stellen:

1. Zorg dat je voor jouw klussen het tuingereedschap op orde hebt denk hierbij aan: tuinhandschoenen, schoffel, tuinschep, tuinslang, hogedrukspuit, snoeischaar en een hark.

2. Maart (na de vorst) is de ideale maand voor het snoeien van heesters die na juni bloeien. De vlinderstruik, horstensia, rozenstruik en lavendel zijn voorbeelden van najaarsbloeiers. Voor meer informatie over het snoeien van je planten lees op Tuinen.nl een uitgebreid artikel.

3. Raap alle bladeren van het gazon en verwijder alle aanslag en onkruid van het terras.

4. Wil je de tegels er weer als nieuw uit laten zien? Gebruik dan een hogedrukspuit om het terras te laten blinken.

5. Plaats kleurrijke plantjes in de tuin om het echte lentegevoel te ervaren. Het is nu ook de tijd om zomerbloemzaden te planten in de tuin, zodat in je in juni en juli er alleen nog maar van hoeft te genieten.

6. Bewateren is op regenachtige dag niet nodig maar wanneer het een tijdje droog is geweest moet er wel wat extra vocht toegediend worden. Doe dit het liefst net als in de zomer ’s avonds zodat de bladeren niet kunnen verbranden.

7. Als laatste kunnen ook de tuinmeubelen op z’n plek worden gezet en geef nog een laatste check aan de schutting, tuinhuisjes, schuur en al het andere houtwerk. Om de tuin wat meer sfeer te geven is het leuk om je tuin een thema te geven en daar passende accessoires en verlichting bij te zoeken.