De tuin, balkon of terras heeft het afgelopen seizoen niet veel aandacht gekregen, maar nu de maand maart weer is begonnen kan het wel een opfrisbeurtje gebruiken. Met dit stappenplan stel jij orde op zaken:

Stap 1: Opruimen en opknappen

In de winter komen we weinig in de tuin. Daarom is stap 1 niet altijd de leukste, maar wel het meest nodig: opruimen! Pak je hark en bezem en begin met het opruimen van losse blaadjes. Kijk ook met een kritisch oog naar je tuin, terras of balkon. Wat is kapot of echt toe aan opknapbeurtje? Gooi het weg of vervang het voor iets nieuws. Check ook meteen de schutting, het tuinhuisje, de schuur en al het andere houtwerk. Een opgeruimde tuin is een goed startpunt!

Stap 2: Goed tuingereedschap

Zorg dat je voor jouw klussen het tuingereedschap op orde hebt. Goed gereedschap is het halve werk, ook in de tuin. Denk aan: tuinhandschoenen, een schoffel, een tuinschep, een tuinslang, een hogedrukspuit, een snoeischaar en een hark.

Stap 3: Snoeien

Tip: Begin niet te vroeg met snoeien! In maart/april kan je beginnen met het snoeien van de vroegbloeiers, zoals bijvoorbeeld de heester. Halverwege mei is het over het algemeen wel klaar met nachtvorst en kan je veilig snoeien zonder dat de planten de nachtvorst niet meer overleven. De vlinderstruik, horstensia, rozenstruik en lavendel zijn voorbeelden van najaarsbloeiers. En snoei natuurlijk ook dode en beschadigde takken mee. Lees meer tips voor het snoeien van je heg.

Stap 4: Tegels reinigen en gras maaien

In de winterperiode krijgen je tegels het ook zwaar te voortduren. Met een hogedrukspuit kan je makkelijk groene aanslag verwijderen  en het terras er weer gloednieuw uit te laten zien. Voor een mooie grasmat is regelmatig gazon onderhoud heel belangrijk. Nu het weer warmer gaat worden groeit het gras hard. Tijd om het gras te gaan maaien. Door het maaien heeft het gras wel wat extra voedingsstoffen nodig. Je gazon bemesten doe je in de periode van april t/m oktober 3 keer. Hiermee zorg je er voor dat het gras goed en gezond blijft groeien!

Stap 5: Tuinmeubelen check

Ook je tuinmeubelen kunnen wel een poetsbeurt gebruiken na de winter. Daarnaast kunnen de meeste tuinkussens tegenwoordig wel in de wasmachine. Zo niet, maak dan even een sopje en schrob de kussen gemakkelijk schoon. Nog even laten drogen in de zon en je kunt weer heerlijk loungen.

Stap 6: Plantjes!

Om het lentegevoel echt compleet te maken kunnen een paar fleurige lentebloeiers niet ontbreken! Met bloemen en planten geef je de tuin een natuurlijke en kleurrijke uitstraling. Met de juiste potten en plantenbakken creëer je de sfeer van jouw keuze. Kies met strak vormgegeven plantenpotten voor een eigentijdse tuin of een plantenbak van hout voor een landelijke tuin. Het is nu ook de tijd om