Schuren, verven, boren en zagen: veel stelletjes zijn al jaren samen als ze besluiten een huis op te knappen. Ze hebben samen een huis gekocht en een idee gevormd van hoe hun droomhuis eruit moet komen te zien. Mijn verhaal liep net even anders. Ik stond op mijn 5e date namelijk natuurstenen strips op een muur te lijmen met een jongen die ik net 4 weken kende…

Had je mij een aantal jaar geleden gezegd dat ik ooit het verschil zou weten tussen een bovenfrees en muurfrees, had ik je hard uitgelachen. Ik had nul komma nul ervaring met klussen en hooguit een keer een muurtje geverfd. En waarom zou ik ook? Mijn repertoire bestond uit anti-kraak woningen en kant-en-klare appartementjes waar je als student weinig eisen aan stelt. Klussen kwam niet in mijn vocabulaire voor en dat wilde ik graag zo houden. Als ik keek naar programma’s als de Grote verbouwing en Bouwval gezocht verklaarde ik de vrouwen voor gek. Want hoe kon je langer dan een jaar lang klussen zonder te eindigen in een vechtscheiding? Ik zou er snel genoeg achter komen.

“Ik verklaarde die vrouwen voor gek. Hoe kun je zolang klussen zonder te scheiden?”

Toen ik mijn vriend in 2013 leerde kennen, had hij net 4 maanden een huis gekocht. Een mooie, vrijstaande jaren ’60 woning op het platteland. Een huis met veel potentie, maar ook achterstallig onderhoud. De indeling was hokkerig, de kozijnen verrot, de leidingen veroudert en zo liep het lijstje nog even door. Mijn vriend zag het als een mooie uitdaging; ik zag vooral een leuke jongen die ik beter wilde leren kennen.

“Zijn huis is nu ook mijn huis geworden”

De eerste weken verzon ik allerlei smoesjes om niet te hoeven helpen met klussen. Maar voor ik het wist, stond ook ik met een hamer in mijn handen. Inmiddels zijn we 2,5 jaar en vele ups-and-downs verder. Ik ben geëvolueerd van klus dummy naar ervaren doe-het-zelver en zijn huis is onderhand ons huis geworden. Klussen is nu het meest gebruikte woord in mijn vocabulaire en ik breng vaker mijn weekenden door in de Praxis, dan in de kroeg. Het huis dat eens zo vervallen was, verandert nu langzaam maar zeker in een droomhuis. We hebben o.a. de kozijnen en leidingen vervangen, de vloeren geëgaliseerd, een nieuwe houten vloer en tegels gelegd en de muren zijn gestuukt en geschilderd. En wat die natuurstenen muur betreft; die tovert nog altijd een glimlach op mijn gezicht.

Rosalyn schrijft als onze verbouwblogger elke week een column over haar klus ervaringen. Even voorstellen? Bekijk haar profiel!