Wanneer moet je een heg snoeien?

Je heg kan er maandenlang keurig uitzien, maar een paar keer per jaar loopt hij uit. En dan ziet je heg er rommelig en wild uit. We kunnen ons voorstellen dat je dan meteen aan de slag wilt om je heg weer netjes te maken. Maar toch is het beter om te wachten tot het beste moment, want dan blijft je heg mooi vol en voorkom je dat de bladeren uitdrogen.

Om je op weg te helpen zetten we hieronder de 5 populairste heggen op een rijtje. Met daarbij hun ideale snoeimoment. En voor alle soorten geldt: snoei altijd op een bewolkte dag waarop het niet vriest.

Laurierhaag - deze haag snoei je twee keer per jaar. In maart of april en augustus of september.

Beukenhaag - deze groene of rode haag snoei je ook twee keer per jaar. In juni en in september of oktober.

Haagliguster - de haagliguster hoef je maar een keer per jaar te snoeien. Dat doe je in de vroege herfst of het begin van de winter – op een zachte winterdag waarop het niet vriest.

Taxushaag - deze heg heeft ook twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. In mei tot half juli en augustus of september.

Buxushaag - een buxus wil ook graag twee keer per jaar gesnoeid worden. In de periode van mei tot eind juni en de maand september. 

Welk gereedschap heb je nodig om een heg te snoeien?

Een heg snoeien is een leuke klus. Maar het wordt nog leuker als je met goed tuingereedschap werkt, zoals een heggenschaar en een snoeischaar. Want daarmee klaar je de klus niet alleen veel sneller, het resultaat wordt ook veel mooier.

Bepaal vooraf de nieuwe coupe van je heg

Met snoeien kun je alle kanten op. Je kunt kiezen voor een leuke organische vorm – een heg met rondingen of zachte hoeken. Maar je kunt ook kiezen voor een strakke vorm. Ook mooi, want een rechte heg staat heel netjes. Het is dus goed om vooraf te bepalen wat je wilt. Weet je wat de nieuwe coupe moet worden? Span dan eerst verschillende touwen langs de zijkant van de hele heg, want dat is jouw richtlijn voor de snoeidikte.

-> Even bijkomen tussen het tuinieren door? Pak er dan een fijne tuinstoel bij!

Dit zijn handige snoeitechnieken

Het is verleidelijk om een heg helemaal gelijkmatig te snoeien, maar toch is dat niet de beste manier. En dat heeft alles te maken met licht. Als je wilt dat je heg voldoende zonlicht krijgt – en dus overal mooie groene blaadjes heeft – dan moet je ervoor zorgen dat de zon ook op het onderste deel kan schijnen. Snoei de bovenkant van je heg daarom altijd smaller dan het onderste deel.

En wees ook niet bang om te veel weg te snoeien. Als je goed terugsnoeit ziet je heg er eerst misschien wat minder mooi uit, maar dat is niet erg. Want takken en bladeren groeien snel weer aan en een goede snoeibeurt maakt je heg uiteindelijk alleen maar mooier en voller.

Opruimen (en meteen composteren?)

Ben je klaar met snoeien? Schud de losse takken en bladeren uit je heg en veeg al het tuinafval bij elkaar met een stevige bezem. En dan is het een kwestie van opruimen. Je kunt groenafval in je gft bak doen, want dat is goed voor het milieu. Maar je kunt ook voor een nóg milieuvriendelijker manier kiezen. Takken en bladeren zijn namelijk perfect materiaal om zelf compost van te maken. Wil je weten hoe? Hier  vertellen we je alles over composteren.

Heb jij ook zo’n zin gekregen om je heg te snoeien? Je vindt alles wat je nodig hebt voor deze klus in onze webshop. Of kom even langs bij een van onze winkels voor advies. Veel snoeiplezier!