Hoe ontstaat groene aanslag?

Groene aanslag is een combinatie van algen en mos, dat kan ontstaan uit gevallen blad, zaden en ander vuil in je tuin. Het groeit op vochtige plekken waar weinig tot geen zon komt. Vooral in het najaar en de winter. Omdat mossen en algen vocht vasthouden, wordt je tuin of balkon steeds groener als je het niet aanpakt. Maar dat ga jij natuurlijk wel doen!

Het begint met vegen

Allereerst is het belangrijk dat je bladeren en ander tuinafval van je stoep, terras of vlonder wegveegt met een goede bezem. Maak ook meteen wat ruimte vrij zodat je goed bij je tuinmeubelen, schutting of luifel kunt.

De hogedrukspuit erop

De leukste optie om groene aanslag te verwijderen, is natuurlijk de hogedrukspuit. Deze kun je kopen, maar ook huren bij Praxis. Kies een droge en warme dag uit, trek beschermende kleding aan en zorg dat je ‘m stevig vasthoudt. Weet wel dat je hiermee alleen zichtbare aanslag weghaalt. En ook de ondergrond wordt ruwer, waardoor de omstandigheden voor groene aanslag beter worden. Toch is een hogedrukspuit de gemakkelijkste manier om het te verwijderen.

Aan de slag met aanslagreiniger

Wil je een oplossing waar de grond niet ruwer van wordt? Ga aan de slag met groene aanslagreiniger. Deze zijn er in verschillende soorten. Sommige reinigers spuit je direct op de aanslag, andere verdun je eerst met water. Op de fles lees je hoe je te werk gaat. Vaak moet je het aanbrengen, laten intrekken, schrobben en herhalen. Zorg dat je harde schrobbers op kunststof materialen vermijdt. Anders wordt het er niet mooier op.


Of gebruik groene zeep en soda

Naast aanslagreiniger, kun je ook kiezen voor groene zeep en soda. Een snelle en iets groenere oplossing. Maak eerst de oppervlakte met groene aanslag nat. Vul vervolgens een emmer met water, 6 eetlepels groene zeep en 6 eetlepels soda. Dit sopje verdeel je over de groene aanslag en laat je een half uurtje inwerken. Pak een harde bezem erbij en vegen maar!

Voeg zand toe aan je voegen

Zijn de voegen tussen je tegels verdwenen na het verwijderen van de groene aanslag? Vul het weer op met speciaal voegzand. Dit voorkomt groei van onkruid en biedt niet de ideale omgeving voor groene aanslag. Ook je tegels zullen hierdoor als nieuw ogen. Win-win!

Zo voorkom je groene aanslag

Veeg je terras of stoep regelmatig om mos en zaailingen te verwijderen voordat ze zich vast kunnen zetten op je tegels. Ook helpt het enorm om meer zon door te laten in je tuin. Snoei overhangende planten en takken en verhoog het terras voor een betere afwatering. Dat voorkomt donkere, vochtige plekken waar algen en mos zo van houden. Zo blijft jouw tuin nog langer mooi.

Met deze tips kun jij aan de slag met die groene aanslag. Kies een manier die bij je past en maak je tuin, vlonder of balkon weer als nieuw. Meer advies nodig? We helpen je graag in de winkel.