1. Composteren kun je leren

Verduurzaam je tuin door zelf compost te maken. Dat houdt eigenlijk in dat je GFT-afval gewoon laat rotten in de tuin. Dat kan bijvoorbeeld in een compostbak. Deze zelfgemaakte, biologische bodemverbeteraar zorgt voor humusrijke grond die méér water vasthoudt. En is vrij van bestrijdingsmiddelen en vol essentiële voedingsstoffen voor bloemen, bomen en planten. Maar ook zeker voor je moestuin. Zelf composteren betekent dat compost niet vervoerd of verwerkt hoeft te worden. Scheelt energie én uitstoot. Lekker duurzaam dus. Meer tips hierover? Lees dit artikel!

2. Kweek je eigen groente en fruit

Zelf groente kweken is niet alleen leuk, maar ook hartstikke duurzaam. Ook hier bespaar je energie en uitstoot mee. En daarbovenop weet je precies óf en waarmee je groente en fruit bespoten is. Heb je een tuin? Dan staat deze moestuinbak van duurzaam hout vast geweldig. Balkonnetje? Geen probleem! Ook daar kun je prima een moestuin houden. Bijvoorbeeld in kratjes of met dit verticale plantenscherm. Zelfgemaakt compost is trouwens ideaal voor je moestuin. Je groente en fruit gaat hierdoor nog lekkerder smaken. Benieuwd naar alle moestuinbakken- en benodigdheden? Check ze hier.

3. Gebruik regenwater voor bewatering

Wist je dat sommige planten helemaal niet van leidingwater houden? Geef die maar lekker regenwater. Dat vinden zij niet alleen fijner, het is nog duurzamer ook. Vang regenwater daarom via hemelwaterafvoer op in een regenton of andere bak. En heel makkelijk zelf te regelen met ons stappenplan regenton aansluiten. Sommige tonnen zijn voorzien van een kraantje, waarmee je gemakkelijk een gieter vult om je tuin te bewateren. En natuurlijk kun je regenwater ook gebruiken om je auto of fiets te wassen. Zijn al die buien toch nog ergens goed voor!

4. Kies voor duurzame materialen

Schuttingen, tuinsets en vlonders. Onmisbaar in de tuin, maar niet altijd even duurzaam. Toch kun je vaak kiezen voor een duurzame variant. Zo kun je een kastanje- of eikenhouten schutting nemen. Of beter nog: hagen. Die zorgen voor een natuurlijke tuinafscheiding. Egels wandelen er graag doorheen en vogels zijn er ook wild van. Terras aanleggen? Kies voor duurzaam hout. Dat gaat lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Nieuwe tuinmeubelen? Ga dan voor materiaal dat lang meegaat en tegen alle weersomstandigheden kan. Zoals aluminium, hout, bamboe en wicker.

5. Stap over op zonne-energie

Een tuin zonder gezellige verlichting? Dat is natuurlijk geen optie. Zeker niet als er genoeg duurzame opties in tuinverlichting zijn. Zo is kiezen voor ledverlichting al een stuk beter voor de natuur dan kiezen voor gloeilampen. Bij Praxis hebben we ook vele soorten verlichting die werken op zonne-energie. Van lichtslingers tot grondspots en van wandverlichting tot stralers. Met solarverlichting maak je alleen maar gebruik van de natuur. Duurzamer wordt het dus niet!


Hopelijk ben je geïnspireerd om je tuin te verduurzamen. Het is supersimpel én je maakt vogels, egels, moestuin, planten en de rest van de natuur er heel blij mee. Meer tips nodig? Struin rond tussen onze blogs of kom naar een Praxis in de buurt.