Ook al valt november in de herfst, soms voelt het al als winter. De bomen zijn kaal, het wordt snel donker en het is kouder dan gewenst. Maar met een warm haardvuur, goede films en mooie boswandelingen ben jij die opkomende winterdepressie te slim af. Met deze to-do-lijst voor november, maak je er een prachtige maand van.

1. Vul je kale tuin met winterplanten

Net als de bomen op straat, kan je tuin er ook wat kaal uit gaan zien deze maand. Maar niet getreurd. Er zijn genoeg planten die prima tegen de winter kunnen. Plant bijvoorbeeld groene scheefkelk en laat deze mooi over muurtjes heengroeien. Ook blauwe coniferen en najaarsviooltjes zijn prachtig én sterker dan vorst. Zet deze winterkoningen goed in het zicht en je merkt niet eens dat het winter wordt. Check deze blog voor meer inspiratie

2. Vroeger donker? Vroeger verlicht!

Dat het eerder donker wordt, maakt helemaal niet uit. Met binnen- en buitenverlichting worden je huis en tuin zelfs een stuk gezelliger. Zo kun je bijvoorbeeld je groene winterplanten mooi uitlichten met grondspots en hang je speelse lichtslingers op je terras. En je mag deze maand weer meer kaarsen inslaan dan menig kapel. Yes!.

3. Isoleer je schuine daken

Hartstikke gezellig die kou, maar niet in je huis. November is dan ook de ideale maand om je huis te isoleren. Het wooncomfort wordt hierdoor niet alleen vergroot, ook je energiekosten gaan met wel 30% omlaag. Isoleren kun je prima zelf doen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met dat schuine dak op zolder. In deze handige video zie je precies hoe je dat doet.

4. De haard mag weer aan

Lichten uit, haard aan en lekker onderuit. Wij hebben er nu al zin in. Voordat je de haard na lange tijd weer aansteekt, is het slim om alles even te controleren. Check de brandplaten en het haardrooster op beschadigingen en veeg het rookkanaal goed schoon. Hoe je dat precies doet, lees je hier. Tip: na een gezellig avondje stoken, kun je het as gewoon in de haard laten liggen als beschermlaag voor je vloer.

5. Volg een workshop voor dat wachtende klusje

Nu we weer massaal binnen blijven, is het een goed idee om vergeten (lees: uitgestelde) klussen op te pakken. Leg een mooie laminaatvloer in de bijkeuken, hang het schilderij op de grond eens op of geef je douche een nieuwe kitrand. Als je dit leest, schiet er vast wel een klusje binnen… Weet je niet precies hoe je daaraan moet beginnen? Bij Praxis geven wij handige workshops. Een professional leert je hierin alles over kitten, boren en hangen, laminaat leggen, elektriciteit aanleggen en meer. Schrijf je snel in bij een Praxis in de buurt.