Ik heb onlangs mijn eigen boormachine gekocht. Geen designer tas, geen nieuw paar schoenen, maar een boormachine. Big deal hoor ik je denken. Wat is er zo bijzonder aan een boormachine? Maar voor mij is dit een mijlpaal. Dit is namelijk mijn eerste power tool.

Vóór de verbouwing had ik nog nooit van de term 'power tools' gehoord. Afkortzagen, spijkertackers, boorhamers en freesmachines: voor mij viel het allemaal in dezelfde categorie, die van zoveel mogelijk vermijden. De enige power tools waar ik mee werkte, waren de krultang en de föhn. Ik was een typische vrouw die klussen een echt mannending vond. Spraken vrienden over elektrisch gereedschap, dan gingen mijn oren op standje Oost-Indisch doof. Ik moest niets weten van power tools en zij niets van mij. Maar ja, toen kwam die verbouwing. 

“Daar stond ik dan als klusdummy even heel stoer een power tool te bedienen”

Mijn eerste ervaring met een power tool was de afkortzaag. Daar stond hij dan: groot, gevaarlijk en griezelig. Ik had zojuist van mijn vriend de opdracht gekregen om de rachels voor het plafond op maat te zagen. Ik probeerde er nog onderuit te komen met smoesjes als “maar jij doet dat veel beter”, “Ik kan dat toch niet” en “ik ben bang dat ik mijn vingers eraf zaag en dood bloed”. Gelukkig is mijn vriend het type kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast. Ik moest er dus echt aan geloven. Na een uitgebreide instructie zaagde ik mijn eerste plankje. En hoewel ik het erg spannend vond, gaf het mij ook een enorme kick. Daar stond ik dan als klusdummy even heel stoer een power tool te bedienen. Dit smaakte naar meer!

De afkortzaag en ik zijn inmiddels beste vrienden. Samen hebben we de hele boven en beneden verdieping voorzien van een op maat gezaagde vloer. Als er nu iets gezaagd moet worden, sta ik vooraan in de rij. Niet alleen de afkortzaag is aan mijn klus CV toegevoegd. Ik heb houten platen bevestigd met een spijkertacker, ondervloerplaten gezaagd met een decoupeerzaag en oude leidingen verwijderd met een slijptol. Maar mijn ultieme power tool moment is die keer dat ik een pneumatische boorhamer in handen kreeg. Mijn vriend had keukentegels verwijderd, waarbij veel cementvoegsel was achtergebleven. Of ik dit even wilde verwijderen? Natuurlijk! Twee uur later en acht blaren rijker was de muur weer brandschoon.

Dankzij power tools is deze klusdummy veranderd in een echte power vrouw. En to act the part, you got to look the part. Dus voor ik het wist stond ik in de Praxis een boormachine uit te zoeken. Natuurlijk wel eentje in een hip kleurtje. Tsja, ik blijf een vrouw hè.

Rosalyn schrijft als onze verbouwblogger elke week een column over haar klus ervaringen. Even voorstellen? Bekijk haar profiel!