De voordelen van beitsen

Een transparante, gekleurde of dekkende laag beits geeft je hout niet alleen een mooier uiterlijk, maar werkt ook nog eens vochtregulerend. Vocht kan weg na een regenbui en wordt niet vastgehouden door een laag lak. Daarnaast heb je bij het beitsen geen grondverf nodig. Na het schuren kun je het hout direct in de beits zetten. Dat scheelt weer.

Voorbereiding is méér dan het halve werk

1. Bescherm de omgeving
Voordat je begint met beitsen, komt er waarschijnlijk nog wat poets- en schuurwerk aan te pas. Zorg er daarom voor dat je werkplek afdekt met plastic, lakens of kranten. Zo komt er geen beits of rommel op plekken waar het niet hoort.

2. Verwijder handvaten en scharnieren
Om zo strak mogelijk te kunnen beitsen, is het slim om alle scharnieren en handvaten op je meubel te demonteren. Zo krijg je het mooiste eindresultaat. Lukt het niet om ze los te maken, plak ze dan even goed af.

3. Iets kapot? Repareer het nu
Gaten of kapotte stukken in je hout? Een beter moment om dit te repareren kunnen we niet bedenken. Dat lukt vaak al met vuller of lijm.

4. Schuur het strak
Schuur je meubel of ander hout op als het al eerder geverfd of gerepareerd is. Zo wordt het geheel weer strak en komen de originele houtstructuren weer tevoorschijn. Veeg het goed schoon na het schuren.

5. Maak het écht goed schoon
Voordat je begint, moet je hout echt goed schoon zijn. Dat kan gewoon met een warm sopje en een schoonmaakmiddel (zoals verfreiniger). Zorg er daarna voor dat het weer helemaal droog is. Zo weet je zeker dat al het stof en vuil weg is.

Het beitsen kan beginnen

Nadat je de keuze hebt gemaakt tussen een transparante, gekleurde of dekkende beits en alle benodigdheden in huis hebt gehaald, kun je beginnen.

Roer het goed door en breng de eerste laag beits aan met een kwast of roller. Deze trekt nog dieper in als je ‘m eerst verdunt met terpetine. Schilder altijd met de nerf mee en poets druppels meteen weg. Het beste is om deze laag 24 uur te laten drogen.

Schuur vervolgens het hout weer lichtjes op en breng de tweede (onverdunde) laag aan. Nieuw en onbehandeld hout kun je het best drie lagen geven. Ouder tuinhout dat al eens een laagje heeft gekregen, hoeft er maar twee.

Werk het af naar wens

Tevreden met de kleur? Laat het hout dan goed drogen. Mocht je het liever extra glanzend of juist extra mat willen hebben, kun je het hout nog één of twee lagen transparante lak geven. Laat het weer goed drogen, voordat je alle scharnieren en hendels terugzet op je meubel.

Wil je meer advies over het beitsen van je meubels, vlonder of schutting? Lees dan eens ons koopadvies over beitsen. Daarin vertellen we precies wat je nodig hebt. In het stappenplan leggen we tot in detail uit hoe je het aanpakt. Succes!