Het inrichten van een badkamer is een klus waar heel wat bij komt kijken. Dus waar begin je? Tegels! Tegels zijn namelijk de basis van iedere badkamer. Badkamertegels komen in veel formaten, veel kleuren en verschillende kwaliteiten. Waar je op moet letten bij het aanschaffen van badkamertegels leggen wij uit. 

Bekijk hier alle badkamertegels

Sfeerbepalend

Badkamertegels drukken een flinke stempel op de sfeer in de badkamer. Je wilt namelijk niet dat de badkamer door de tegels klein lijkt of juist te druk. Er is een lijst met kenmerken om rekening mee te houden bij het kiezen van badkamertegels, maar hieronder gaan wij in op formaat en onderhoud van badkamertegels. Daarnaast beantwoorden we de vraag hoe jij een gedurfde badkamer kan neerzetten met behulp van tegels. 

Formaat badkamertegels

Badkamertegels zijn er in allerlei vormen en maten. Natuurlijk hangt de keuze van je smaak en stijl af, maar hou er rekening mee dat je keuze grotendeels de uitstraling van je badkamer gaat bepalen. Dus, of je nu kiest voor grote of kleine badkamertegels: je zal rekening moeten houden met onderstaande punten.

Kleine tegels

Kleine tegels zijn mooi als je wil gaan voor een gedetailleerde badkamer. Maar waar hou je rekening mee? Misschien voor de hand liggend, maar het voegen van kleine tegels kost meer tijd dan het voegen van grote tegels. Staan de muren in jouw badkamer niet helemaal recht? Hoeft geen probleem te zijn natuurlijk, maar valt met kleine tegels wel meer op. Dus waarom dan toch voor kleine tegels kiezen? Ze zijn perfect om bepaalde onderdelen te accentueren zoals de ombouw van het toilet of het bad.

Tip: het is niet verstandig om kleine tegels te plaatsen in een kleine badkamer. Hierdoor wordt de badkamer optisch nog kleiner. 

Grote tegels

Grote tegels zijn een goede keuze als je wilt gaan voor een ruimtelijke badkamer. Waar moet je opletten bij grote tegels? De voordelen van grote tegels zijn dat het minder voegwerk is en dus minder tijd kost. Daarnaast vermindert het de kans op doorlating van water. Met grote tegels moet je er wel rekening mee houden dat ze moeilijker zijn om te plaatsen rond buizen, afvoeren en andere obstakels in de badkamer. Dit vereist wat meer slijp- en snijwerk en zorgt dus voor meer rommel.

Tip: Tegenwoordig is het niet gek om kleine en grote tegels van hetzelfde materiaal te gebruiken. Dit schept meer sfeer en heeft een unieke uitstraling.

Onderhoud badkamertegels

Uiteraard is het belangrijk dat de badkamertegels mooi zijn en bij je smaak passen. Ook niet geheel onbelangrijk is dat ze makkelijk zijn om te onderhouden. Niet iedereen is gek op poetsen. Bijna niemand eigenlijk. Denk dus goed na of je het erger vind om wekelijks een uur langer je badkamertegels te poetsen. Feit is namelijk dat bepaalde tegels meer “laten zien” dan andere. Op witte tegels zie je namelijk snel zeepresten, maar op hele donkere tegels zie je snel kalkaanslag. 

Durf te combineren!

Ben jij een echte waaghals en wil je niet gaan voor de standaard badkamer? Dan zijn er een aantal opties! Accentueren met een contrastkleur doet het altijd goed. Je kan dan een hele wand in jouw badkamer een andere kleur geven. Of een deel van je badkamer verven. Echt opvallen? Dan kan je ook je bad, de inloopdouche of de achterwand van het toilet een andere kleur doen. Zo heb je een echte eyecatcher. Met kleuren kan je al volledig “all out” gaan, maar ook met vormen is er een hoop mogelijk. Wat denk je bijvoorbeeld van stroken en sierplinten? Zo onderbreek je je tegel met een strook van een andere tegel of misschien wel kleine mozaïektegels. Perfect om wat accent aan te brengen! 

Badkamertegels bepalen dus voor een groot gedeelte de sfeer die jouw badkamer uitstraalt. Eenmaal gekozen zijn ze ook niet zomaar weer te vervangen. Hierboven hebben wij een paar tips gegeven om de juiste badkamertegels te kiezen. Ben jij een echte klusser en ga je de badkamertegels zelf leggen? Dan helpen wij met de juiste tools! Badkamer mooi getegeld? Dan is het tijd om je te verdiepen in badkamermeubels