Hoe verlicht je een woonruimte op de beste manier? Wanneer kies je voor praktisch licht en wanneer voor sfeerverlichting? En wat als je niet mag boren? De juiste verlichting kiezen kan een uitdaging zijn. Maar niet met deze vijf tips die je helpen met een oplossing voor elke lastige situatie!

Situatie 1: ik heb een laag plafond, maar ik wil dat die optisch hoger lijkt.

Tip: gebruik staande lampen en andere verticale lichtelementen

Een lage ruimte  kan klein en beklemmend voelen. Door de gehele ruimte te verlichten, maak je het optisch hoger. Kies voor een mooie staande vloerlamp, die hoogte benadruk en de hele woonruimte mooi verlicht.  Ook ledstrips zorgen voor een beleving van een ruimere kamer.

Een vloerlamp compleet naar eigen smaak maak je natuurlijk zelf. We helpen je op weg met het stappenplan 'een vloerlamp maken'.

Situatie 2: er is weinig natuurlijk licht in mijn ruimte.

Tip: gebruik meerdere verlichtingsbronnen

Wanneer je op verschillende plekken in je woonruimte verlichtingsbronnen plaatst, voorkom je een donker en schemerige kamer. Combineer wandlampen met hanglampen en maak van je noodzakelijke verlichting meteen echte eyecatchers!
Ook helpen lichte muren tegen een donker gevoel. Dus pak de klus aan en schilder die muren in een frisse tint! Het stappenplan 'muur verven' helpt je op weg.

Wil je nog meer tips over hoe je een ruimte groter kunt laten lijken, bijvoorbeeld bij je studentenkamer? Lees dan onze blog hierover en maak je kamer zo ruimtelijk mogelijk.

Situatie 3: in de keuken heb ik slecht licht.

Tip: monteer inbouwspots in je keukenkastjes

Met inbouwspots in je kastjes heb je altijd goed zicht op je pannen en snijplank. Wel zo prettig, wanneer je graag in de keuken staat. Kortom: ga aan de slag en geef je keuken een goede upgrade! 

Situatie 4: mijn huis is kil en ongezellig.

Tip: zet de lampen minder fel en kies voor warme verlichting

Hoe witter en feller het licht, hoe killer. Denk maar aan de tandartspraktijk. Maar wanneer je voor warmere en zachtere tonen kiest, denk maar aan een zonsondergang, geeft dat een veel fijnere sfeer.
Kies daarom voor dimbare verlichting en bepaal zelf hoe fel het licht staat. Ook een goede optie is slimme verlichting, waarmee je zelf de toon van het licht aanpast van bijvoorbeeld koel naar warm licht. 

Hulp nodig bij het aanpakken van de dimverlichtingsklus? Met het stappenplan 'dimmers aansluiten' weet jij precies hoe je de klus aanpakt. 

Situatie 5: ik kan geen plafondlamp ophangen, omdat ik niet mag boren in mijn muren.

Tip: kies voor een mooie vloer- of tafellamp of ga aan de slag met montagetape

Wanneer je niet in je plafond of muur mag boren, bijvoorbeeld omdat dit een huurhuis is, zijn andere lampen een goed alternatief. Denk aan een tafellamp of een vloerlamp. Of ga aan de slag met montagetape, zodat je een wand- of plafondlamp alsnog kunt ophangen. Een hanglamp is vanwege de zwaarte niet aan te raden.