Brrrr regen, wind en kou. Je bergt je tuinset snel op en vlucht naar binnen. Vanaf nu staar je moedeloos naar je tuin, verlangend naar warmere tijden. Maar wat als je het zélf een stuk warmer kunt maken op je terras? In deze blog geeft Praxis je 5 tips om van je tuin een gezellige, warme wintertuin te maken. 

1. Creëer een knusse, droge loungeplek

Als je deze herfst en winter lekker in je tuin wil zitten, is een overkapping zeker aan te raden. Je weet maar nooit wat er ineens uit de lucht komt vallen. Je kunt uitpakken en een complete overkapping bouwen of je houdt het klein en maakt een gezellig overdekt terras met een stevige partytent. Beide een fijne basis voor een winterterras. Welke tent past bij jouw tuin? Kijk hier even.

2. Gooi de temperatuur omhoog

Voortaan is het in jouw tuin minstens 20 graden. Weer of geen weer. Jij neemt plaats onder je overkapping, knalt die nieuwe heater aan en bent de komende uren niet meer naar binnen te krijgen. Zeker niet als je zo’n prachtige mand met hout op je terras neerzet, de vuurkorf volgooit en een gezellig vreugdevuur stookt in je tuin. Wedden dat de buren jaloers door hun keukenraampje meegluren?

3. Geef kleur aan je winterse tuin

Alleen vogels met nesteldrang worden blij van dorre, kale takjes. Wij niet. Voor een sfeervolle, groene wintertuin adviseren we daarom om planten en struiken te planten die het hele jaar groen blijven. Staat toch een stuk gezelliger. De kerstroos, de skimmia, hulst, coniferen en sierkers zijn zulke sfeermakers.

4. Licht doet wonderen

Omdat vanaf 16:00 uur alweer donker wordt in de winter (oké, iets later misschien) is buitenverlichting geen overbodige luxe. Maak bijvoorbeeld je eigen lichtslingers van glas, blik, papier of zelfs van fruit! Hoe je dat doet, zie je in deze blog.

Hang de lichtslingers in je partytent of andere overkapping, licht wintergroene struiken uit met grondspots en verlicht trappen, paadjes of meubels met subtiele ledstrips. Vergeet ook zeker niet je tafel vol te zetten met kaarsen. Tip: grafkaarsen doen het ook goed in je wintertuin.

5. Organiseer een winter BBQ

Stel je eens voor: je terras heeft een verlichte overkapping, een gloeiende heater, een knetterende vuurkorf, een tuinset en knusse accessoires, dan wil je toch nooit meer naar binnen!? Nu je kille terras verandert in een sfeervolle ruimte, kun je een winter BBQ organiseren voor je familie en vrienden. En misschien ook wel voor die glurende, jaloerse buren. Fleecedekens erbij, glühwein erbij en genieten maar.

Met deze tips wordt jouw tuin niet meer buitengesloten deze winter. Hopelijk heb je genoeg inspiratie om lekker aan de slag te gaan. En als we ergens mee kunnen helpen, kom dan even naar de winkel. Geniet van je wintertuin!