De badkamer is niet de meest gebruikte ruimte in huis, maar wel de ruimte met de meest afwisselende omstandigheden. Zo vult de ruimte zich met warme, vochtige lucht na een douchebeurt en daalt daarna snel de temperatuur om te kunnen ventileren. De badkamer heeft het daardoor zwaar te verduren en de badkamervloer, als blikvanger, spreekt boekdelen wanneer deze niet regelmatig onderhouden wordt. Nu is het onderhouden van de badkamervloer ongetwijfeld niet jouw favoriete bezigheid. Wij van Praxis verklappen dan ook graag de 5 niet-vertelde geheimen voor een schoon, mooi en goed onderhouden badkamervloer. Zo kun je met weinig effort toch genieten van jouw mini-spiegelzaal.

Geheim #1: Voetjes van de vloer

Badkamermeubels komen in verschillende soorten en maten. Het is dan ook logisch dat je je snel kunt laten verleiden om iets aan te schaffen waar je in het begin niet naar op zoek was. De pret van je badkamer uitzoeken willen we je dan ook zeker niet ontnemen, maar als we je toch iets op het hart mogen drukken: Voetjes van de vloer! Schaf alleen badkamermeubels aan die hangen zoals een hangende wasbak, toilet en badkamermeubel.

Houd ook de badkamervloer zo leeg mogelijk, dus geef spullen een plek in de kast in plaats van op de vloer. Dit scheelt je veel sjouwwerk tijdens schoonmaken van de badkamervloer en de meubels verliezen geen functionaliteit. En als je dan toch een badkamermeubel naast jouw bad wilt plaatsen, kies dan voor een model op wielen zodat je deze gemakkelijk kunt verplaatsen.

Wil je nog meer weten over hoe je jouw badkamer zo praktisch mogelijk kunt inrichten? Lees dan onze blog over hoe je een kleine badkamer zo optimaal mogelijk kunt benutten.

Geheim #2: Afwerking is key

Let bij het afwerken van de badkamer op hoe je deze wilt schoonmaken. Bedenk vooraf dat die ene tegel of kitrand een groef oplevert en dat daar dus vuil in zal komen. Dan ben jij de geluksvogel die hier jaar in jaar uit met een tandenborstel op los mag gaan. Voorkomen is beter dan genezen, dus denk bij alles goed na over wat er nodig is om het schoon te houden zodat je het moeizame poetsen en schrobben tot een minimum kunt beperken. Dus: zoveel mogelijk gladde en ononderbroken oppervlaktes voor de badkamervloer.

Geheim #3: Ken je vijanden

Ook al heb je nog zo een supersonische hightech badkamer, de beruchtste vijanden van elke badkamer blijven kalk en schimmel. Check daarom altijd eerst hoe goed jouw ventilatie is. En check ook waar water niet goed weg kan komen op de vloer. Staand water heeft een hoge kans op verkalking en dit kan permanente schade toebrengen aan kitranden en tegels. Het is zaak om alles zo droog mogelijk te houden. Dit vergt vaak relatief kleine aanpassingen die jouw badkamervloer wat extra levensjaren zullen opleveren en jouw minder schoonmaakwerk zal kosten.

Geheim #4: Werk van boven naar beneden

Het lijkt zo logisch maar ook voor het reinigen van de badkamervloer geldt de algemene schoonmaak regel dat je van boven naar beneden werkt. Stof en poets dus eerst de andere badkamermeubels af, verwijder de spinraggen in de hoeken van de plafonds en laat al het stof rustig neerdwarrelen. Gebeurd? Tijd om te stofzuigen. Pak vervolgens de dweil, maak een lauwwarm sopje met zachte schoonmaakmiddelen met een PH waarde hoger dan 7 en dweil als eerste het punt dat het verste van de badkamerdeur weg is. Vergeet vooral niet het gebied rondom de toiletpot mee te nemen. Hier verzamelt zich ongemerkt toch snel vuil.

Geheim #5: Poets regelmatig de badkamervloer

Ondanks bovenstaande geheimen zul je er toch eens in de zoveel tijd aan moeten geloven. Maar als het dan moet, maak het dan jezelf gemakkelijk. Maak de badkamervloer met de hand en een zacht sponsje schoon met schoonmaakazijn en warm water. Dit is een wondermiddel tegen het kalkaanslag dat je nog niet met het blote oog ziet. Laat dit 15 tot 30 minuten inwerken en wrijf dit vervolgens droog met een droge doek. Spoel hierna na met warm water. Is dit niet voldoende? Breek dan het bicarbonaat en groene zeep aan. Het heeft een ontvettende werking en samen met de groene zeep zal dit jouw badkamervloer naar zijn volle glorie te herstellen. En hierna? Genieten, maar vooral ook bijhouden zodat je vanaf nu nog gemakkelijker de badkamervloer schoon houdt.

Na al deze tips alsnog toe aan een nieuwe badkamer? Bekijk dan onze badkamercollectie!