4 planken die je gegarandeerd een keer misslaat:

Plank 1: Meteen vanuit de winkel, je vloer leggen

Goed dat je zo’n aanpakker bent, maar geduld hebben is alles. Laminaat bestaat grotendeels uit natuurproducten en gaat werken wanneer er een verschil is in omgeving en temperatuur. Het moet eerst even wennen, voordat het zich thuis voelt. Geef het eens ongelijk!

Leg je nieuwe laminaat daarom 48 uur plat op de grond neer in de ruimte waar het komt te liggen. Zo krijg je straks geen problemen met een kromtrekkende of uitgezette vloer.

Plank 2: Beginnen zonder patroon

Vergeet niet dat jij zelf bepaalt hoe je laminaatvloer eruit komt te zien. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een mooie, onregelmatig gelegde vloer? Zorg dan dat je verschillende maten onder elkaar klaarlegt, zodat je van tevoren ziet hoe het wordt.

Tip: Kijk ook even naar de lichtinval in je huis. Wanneer je laminaat met het licht mee legt, krijg je het mooiste resultaat.

Plank 3: Zagen boven je nieuwe vloer

Jouw vloer is als geen ander. Laminaat zal daarom altijd op maat moeten worden gezaagd. Een echte maker is daar natuurlijk op voorbereid. Zowel een decoupeerzaag als laminaatknipper werken perfect.

De veelvoorkomende plank voor je kop: laminaat op maat zagen in de ruimte waar je vloer komt te liggen. Gewoon niet doen! Laminaat sluit aan op de millimeter en wanneer daar zaagsel of zelfs een klein beetje gruis tussenkomt, past het niet meer. Lekker in een andere kamer doen, dus.

Plank 4: Voor een dichte deur staan

Ai. Wil je net een drankje halen na die urenlange arbeid, gaat de deur naar de keuken niet meer open. Dat is vervelend.  

Een nieuwe vloer zorgt altijd voor hoogteverschil. Haal daarom van tevoren even je deuren eruit. Zo kun je ze op maat maken, leg je in één keer de hele vloer en blijft de weg naar de koelkast gewoon begaanbaar. Wel zo belangrijk tijdens het klussen. Zeker samen met je vrienden. En het allerbelangrijkste…

Geef jezelf de ruimte om fouten te maken. Iedereen maakt ze. Het enige dat je kunt doen is je goed voorbereiden, oefenen tijdens onze workshops én extra veel laminaat inslaan.

Laminaat leren leggen als een pro?

Geef je op voor de workshop laminaat leggen bij een Praxis bij jou in de buurt. Samen of alleen.

Tijdens deze workshop leren vakmannen je alles over diverse soorten folie, ondervloeren en laminaat. Je gaat oefenen met zagen en het uittekenen van moeilijke hoeken. Na het plaatsen van de vloer, leer je ook afwerken met plakplinten. Toch liever direct aan de slag? Bekijk dan onze laminaat leggen adviespagina. 

Schrijf je snel in!